Cornelissen en Vrieling krijgen kritiek op omgang paarden
i

ProShots

Cornelissen en Vrieling krijgen kritiek op omgang paarden

admin • 15:36, 17-08-2016 / Laatste Update: 11:48, 12-12-2023

We leveren aantoonbaar de beste paarden ter wereld af in Nederland, maar 2 ruiters krijgen veel kritiek in de paardenwereld. Een paar dagen geleden reed Parzival met de tong op zijn knieën rond op de Olympische Spelen, nu is Zirocco Blue ook onderwerp van gesprek.

Zweep

Jur Vrieling knalde zondag na afloop van zijn mislukte oefening met Zirocco Blue meerdere malen met zijn zweep op het paard, dat tot 2 maal toe weigerde te springen. Dat kwam hem op diskwalificatie te staan. Hij was er kapot van: ,,Hier werk je al die jaren keihard voor. Ik heb me hier samen met Zirocco vooral de laatste twee jaar op gefocust, dan verwacht je zoiets niet." Overigens werden nog 2 anderen gediskwalificeerd om zweepslagen. Bij een nieuwe rit in Rio ging het overigens prima bij Vrieling en Zirocco Blue.

Beledigend

Vrieling wist na de dramatische rit al dat hij fout zat: ,,Het was uit frustratie. Ik had dit niet moeten doen", zei hij. De bondscoach van de springruiters, Rob Ehrens, mengde zich in de discussie. Hij liet blijken 'niet blij te zijn' met de behandeling van Vrieling. Tegen de site Horses was hij ook kritisch: 'Beledigend voor de hengst', zei hij onder meer. Vrieling springt woensdag niet mee in de landenwedstrijd.

Parzival

De zaak-Vrieling was het 2e incident van deze Spelen. Parzival werd door amazone Adelinde Cornelissen ondanks de hoge leeftijd (19) ingezet op de Spelen. Dat is niet verboden, pas vanaf 20 jaar gaan paarden met pensioen. De vorige bondscoach van de dressuurruiters wilde het niet, maar opvolger Johan Rockx dacht dat het wel kon. Door een ziektebed kwam het paard uitgeput aan de start. Daardoor besloot Cornelissen na 1 minuut te stoppen. Een tong uit de mond kan niet.

Cornelissen wordt los van de Spelen misschien wel aangeklaagd omdat ze de Rollkur-methode zou gebruiken. Dat is uiterst onprettig voor een paard.