Matchfixing-rel rond coach Anema vernielt en verbaast Nederlands team
i

ANP

Matchfixing-rel rond coach Anema vernielt en verbaast Nederlands team

Trevor Wagener • 17:33, 15-02-2018 / Laatste Update: 16:49, 12-12-2023

De matchfixingzaak rondom schaatscoach Jillert Anema laat flinke sporen na binnen het Nederlands Olympisch team. Jorrit Bergsma, die onder Anema traint, meent dat het kamp rondom concurrent Sven Kramer het nieuws bewust aan de Volkskrant heeft gelekt, terwijl sportorganisatie NOC*NSF op Twitter stelt dat Anema zèlf de bron is!

Wil jij het belangrijkste WINTERSPELEN-nieuws gratis via Whatsapp ontvangen? Stuur een app met WINTER AAN naar 06 135 591 70!

Bergsma is van mening dat alles erop lijkt dat het lek uit kamp-Kramer komt. "Het is voor hem belangrijk om de 10 kilometer te winnen. En het is niet de 1e keer dat zoiets gebeurt. 4 jaar geleden, voor het olympisch kwalificatietoernooi, kwam ineens naar buiten dat ik ruzie had met Bob de Jong. Dat kwam ook uit die richting", zei Bergsma, die verder zei geen bewijs te hebben.

Niet 100

Toen coach Jac Orie, de trainer van Kramer, Bergsma's woorden hoorde, tikte hij volgens AD-reporter Tim Reedijk 2 keer op zijn hoofd, zo van: 'die is niet goed':

Jac Orie tikte net twee keer op zijn hoofd in de mixed zone bij het horen van het verhaal van Bergsma. Zo van: die is niet wijs. #Kramer https://t.co/XQCKNbrhTe

— Tim Reedijk (@timreedijk) 15 februari 2018

Vinger wijzen

Volkskrant-journalist John Volkers zei later tegen Bergsma dat hij met 100 procent zekerheid kon zeggen dat het kamp-Kramer de bron niét is. Wie zijn bronnen wel zijn, wil hij in het zogeheten journalisten-kader van bronbescherming niet zeggen.

NOC*NSF kwam later weer met een tweet, waarin Jillert Anema zelf als bron wordt aangewezen. "Volkskrant heeft ons laten weten dat Anema zelf de bron is van het verhaal over Sochi."

Volkskrant heeft ons laten weten dat Anema zelf de bron is van het verhaal over Sochi. https://t.co/nGeOWsYsMB

— NOC*NSF (@nocnsf) 15 februari 2018