De mooiste Nederlandse medailles op olympisch ijs (video's)
i

ANP

De mooiste Nederlandse medailles op olympisch ijs (video's)

Martijn Baars • 22:54, 09-02-2018 / Laatste Update: 16:11, 12-12-2023

We kunnen allemaal niet wachten op de eerste Nederlandse medaillewinnaar op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Om alvast in de stemming te komen en te kunnen oefenen met juichen, zetten we hieronder de mooiste Nederlandse medailles op olympisch ijs op een rijtje.

Let op: door stomme rechtenkwesties moet je bij de meeste video's naar Youtube zelf om die prachtige beelden te bekijken. Sorry, kunnen wij ook niks aan doen.

Mark Tuitert, goud op de 1500 meter, Vancouver 2010

Wat wás dat spannend. Eerst Tuitert die op het ijs van Vancouver de rit van zijn leven rijdt op de 1500 meter. Maar daarna moest hij ook nog eens wachten op Shani Davis, de Amerikaanse favoriet. Tot op de finish is het spannend, daarna barst de Nederlander van de emoties. Voor het eerst sinds 1972 weer een Nederlandse medaillewinnaar op de 1500 meter!

Yvonne van Gennip, goud op de 3000 meter, Calgary 1988

Voor 1 van de grootste verrassingen op de Olympische Spelen, moeten we redelijk ver terug in de tijd. In een periode dat het schaatsen nog helemaal niet zo eerlijk ging, versloeg Yvonne van Gennip tegen alle verwachtingen in 3 keer goud op de Winterspelen van 1988 in het Canadese Calgary. In die tijd gingen bijna alle schaatsmedailles naar haar concurrenten uit Oost-Duitsland (verdacht van doping). En Van Gennip had zelf in aanloop naar de Spelen een voetblessure gehad. Achteraf bleek ook nog eens dat ze de hele Spelen met een scheurtje in haar pols iedereen aan flarden had geschaatst. Haar officiële bijnaam is dan ook: Koningin van de Olympische Winterspelen. Een titel die ze snel af zal moeten staan aan Ireen Wüst.

Marianne Timmer, goud op de 1500 meter, Nagano 1998

Timmertje, Timmertje toch, waar ben je mee bezig', roept de NOS-commentator al na anderhalve ronde. Marianne Timmer was helemaal niet zo goed in de opmaat naar de Winterspelen in Japan. Zij kon toch niet winnen? Jawel hoor, en hoe!! In een nieuw wereldrecord verrast ze écht iedereen. En de knuffel met trainer Peter Müller zal ook lang in ons geheugen blijven staan.

Jorien ter Mors, goud op de 1500 meter, Sochi 2014

Eigenlijk is Jorien ter Mors shorttrackster en de 1500 meter op de Olympische Winterspelen van Sochi was diep in haar hart niet meer dan een bijzaak. Toch won ze, tot ieders verrassing olympisch goud in een nieuw baan- en olympisch record. En dan te bedenken dat ze een half jaar eerder haar vader plotseling verloor. Klasse!

Ireen Wüst, 5 medailles (goud en zilver), Sochi 2014

Om de koningin van de Winterspelen kunnen we niet heen. Ireen Wüst pakte al 8 medailles op haar schaatsen en gaat in Pyeongchang voor een nog verdere uitbreiding van haar prijzenkast. We kunnen wel simpel kiezen voor haar 1ste (goud op de 3000 meter in Vancouver 2010), maar dat is te simpel. We kunnen gewoon niet om Sochi 2014 heen. Wüst wint daar liefst 5 medailles: goud op de 3000 meter en de ploegenachtervolging en zilver op de 1000 meter, de 1500 meter én de 5000 meter. Op die Spelen werd ze de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden. En dan moet Pyeongchang nog beginnen!

Jochem Uytdehaage, goud op de 5000 meter en de 10.000 meter, Salt Lake City 2002

Welke gouden medaille moet je in hemelsnaam kiezen voor Jochem Uytdehaage? Hij was voor Sven Kramer de kampioen op de lange afstanden, met de Winterspelen van 2002 in het Amerikaanse Salt Lake City als absoluut hoogtepunt. Zowel op de 5000 meter als de 10.000 meter pakte hij goud én reed hij een nieuw wereldrecord. Waanzinnig!

Michel Mulder. goud op de 500 meter, Sochi 2014

Kort maar krachtig, meer valt er niet te zeggen over de 500 meter op de Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi. Met pijlsnelle Koreanen, Japanners én Nederlanders. Maar een Oranje podium had niemand verwacht. Toch deden Jan Smeekens, Ronald Mulder en als klap op de vuurpijl ook Michel Mulder het op de kortste sprintafstand: brons, zilver en GOUD!

Jorrit Bergsma, goud op de 10.000 meter, Sochi 2014

Sorry dat er zoveel momenten van de vorige Winterspelen voorbij komen, maar we kúnnen gewoon niet anders. Want Jorrit Bergsma deed wat niemand had verwacht: Sven Kramer van het goud houden op de 10 kilometer. Kramer zou namelijk wel even flink revanche willen nemen voor zijn verkeerde wissel 4 jaar eerder in Vancouver. Maar een adembenemende rit van Bergsma gooide roet in Svens eten. Daardoor staat de koning van de Olympische Winterspelen nog altijd op 0 gouden medailles op de 10.000 meter. Dan moet het maar in Pyeongchang gebeuren...

Sven Kramer, zilver op de 5000 meter, Turijn 2006

Net als bij zijn vrouwelijk collega Ireen Wüst, is het moeilijk kiezen welke olympische medaille van Sven Kramer de mooiste is. We kiezen toch maar voor zijn 1ste. In Turijn in 2006 zagen we Kramer voor het 1st succes hebben op de Winterspelen. Het werd weliswaar geen goud, maar in Italië zagen we de contouren van de man die in de jaren daarna de 5000 meter naar zijn hand zette en die afstand voor altijd zal domineren.

Stefan Groothuis, goud op de 1000 meter, Sochi 2014

We sluiten af met misschien wel het mooiste succesverhaal op de Olympische Spelen van de afgelopen jaren. Voor Stefan Groothuis begonnen de vorige Winterspelen dramatisch. Met een valpartij bij de start op de 500 meter, kon de droom van eremetaal op die afstand meteen de prullenbak in. Maar op de 1000 meter pakte hij wel even goud en dat na zo'n teleurstellend begin! Wat een rit!

Lees ook: het complete programma van de schaatsers en shorttrackers op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang!