Paralympic TeamNL in Rio grootste ooit: 'Iets om trots op te zijn'

Paralympic TeamNL in Rio grootste ooit: 'Iets om trots op te zijn'

Bart van der Wijst • 09:19, 26-08-2016 / Laatste Update: 22:23, 12-12-2023

Met 126 sporters stuurt Paralympic TeamNL volgende maand de grootste afvaardiging ooit naar Rio. Daarmee is het paralympische team het grootste dat NOC*NSF ooit uitzond naar de Paralympics. In Londen bestond definitieve selectie nog uit 91 sporters. De Paralympische Spelen zijn van 7 tot en met 18 september in de Braziliaanse stad.

André Cats, die in Rio na Vancouver 2010, Londen 2012 en Sotsji 2014 voor de vierde keer als chef de mission actief is in Rio, is erg blij met de grote equipe. "Zeker als je weet dat de eis om nu ook weer te mogen gaan, toch echt een reële kans op een plek bij de top-vier van de wereld is. Geen geringe prestatie. Dat zoveel sporters aan deze strenge norm hebben voldaan, is iets om nu al trots op te zijn. We zijn ook nog nooit bij zoveel sporten vertegenwoordigd geweest als dit keer: veertien.''

Nieuwe sporten

Paralympic TeamNL doet mee aan de drie nieuwe sporten op de paralympische agenda (bankdrukken, roeien en triathlon) en ook bij atletiek, CP-voetbal, dressuur, rolstoelbasketbal (mannen en vrouwen), rolstoeltennis, tafeltennis, wielrennen (baan en weg), zeilen, zitvolleybal en zwemmen. ,,We gaan vol voor de medailles'', zegt Cats.