'Superman' Phelps kan record van Griekse held van 2168 jaar geleden verbreken
i

ANP

'Superman' Phelps kan record van Griekse held van 2168 jaar geleden verbreken

Martijn Baars • 21:07, 11-08-2016 / Laatste Update: 23:02, 12-12-2023

Niemand is beter dan Michael Phelps. Echt niemand. Niet in de laatste decennia, niemand uit de voorgaande eeuwen. Sterker nog, sinds woensdagnacht is er niemand uit de geschiedenis van de Olympische Spelen op individueel niveau beter dan de Amerikaanse zwemmer. In 152 voor Christus, 2168 jaar geleden is, was er voor het laatst iemand nét zo goed. En Phelps is nog niet eens klaar in Brazilië.

De Spelen stammen nog uit de Griekse Oudheid. Al ver voordat onze kalender begon, probeerden atleten al te winnen in verschillende disciplines. Leonidas van Rhodes won in 164 voor Christus (2180 jaar geleden) won hij voor het eerst de toen geheten triple.

Rennen met schilden van 25 kilo

Dat bestond uit de 'stadion sprint' (200 meter ongeveer), de 'dubbel stadion sprint' (twee keer de afstand van het stadion) en een zwaardere versie van de dubbele stadion sprint, waarbij atleten met een schild van zo'n 25 kilo moesten rennen. Leonidas won die triple in de volgende 3 Olympiades ook, waardoor hij 12 individuele 'gouden medailles' won. Toen werden er alleen nog geen medailles uitgedeeld, maar laurierkransen.

Nieuwe recordhouder

Phelps heeft inmiddels dat prehistorische record geëvenaard en kan donderdag of vrijdag de nieuwe recordhouder worden. Hij zwemt nog de 200 meter wisselslag en de 100 meter vlinderslag.