De Rooy neemt geen risico en wint Dakar Rally

De Rooy neemt geen risico en wint Dakar Rally

admin • 17:13, 16-01-2016 / Laatste Update: 08:02, 07-01-2024

Gerard de Rooy heeft zaterdag voor de tweede keer de Dakar Rally bij de trucks op zijn naam geschreven. De Brabantse transportondernemer was in 2012 voor het eerst succesvol in de woenstijnrally door Zuid-Amerika. De Rooy nam zaterdag in de dertiende en laatste etappe geen enkel risico in zijn Iveco en finishte als vierde in de proef over 180 kilometer naar de Argentijnse stad Rosario.

Hij gaf bijna zes minuten toe op etappewinnaar Hans Stacey (MAN), maar die achterstand kon hij zich met groot gemak permitteren. In de eindstand had de Rooy meer dan een uur voorsprong op zijn naaste concurrenten. De Rus Ajrat Mardejev (Kamaz), de winnaar van vorig jaar, moest nu genoegen nemen met de tweede plaats op zeventig minuten. De Argentijn Federico Villagra (Iveco) werd derde.Stacey, die in 2007 de laatste Dakar Rally in bakermat Noord-Afrika won, boekte zijn tweede dagsucces.

Motor

Australië heeft zijn eerste winnaar van de Dakar Rally. Toby Price rondde zijn dominante optreden bij de motoren in deze editie van de monsterrally door Zuid-Amerika zaterdag succesvol af. De vijfde plaats in dertiende en laatste proef over 180 kilometer naar de Argentijnse finishplaats Rosario volstond om de eindzege veilig te stellen. De 28-jarige crosser uit het fabrieksteam van KTM nam na zijn zege in de achtste etappe definitief de leiding en stond deze niet meer af. Het was pas zijn tweede deelname aan de woestijnrally.

De Slowaak Stefan Svitko (KTM) eindigde als tweede in het eindklassement op bijna veertig minuten. De derde plaats was voor de Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna), die ook de slotproef won. Beste Nederlander was routinier Frans Verhoeven op de achttiende plaats in het motorenklassement. Hans Vogels boekte zijn beste dagklassering met de elfde plaats in de laatste etappe en eindigde op de 23e plaats in de rally.