'Transgender mag niet in de mannencompetitie spelen'
i

Getty Images

'Transgender mag niet in de mannencompetitie spelen'

admin • 12:00, 10-09-2018 / Laatste Update: 22:20, 13-12-2023

Ophef in Australië. Hannah Mouncey, een 28-jarige transgender, probeert komend seizoen mee te doen in de voetbalcompetitie voor vrouwen. Ze geeft de strijd met de organisatoren voor deelname nu op en is pissed.

"Ze hebben er alles aan gedaan naar een punt toe te werken waar ik niet verder meer kon. Ooit wordt duidelijk wat achter de schermen allemaal is gebeurd. Dan komt een treurige organisatie zonder leiderschap naar voren", vertelt de Australische Mouncey. Zij werd in 1989 als man geboren met de naam 'Callum'.

Overstappen

In 2016 maakte Mouncey nog deel uit van het Australische mannenhandbalteam. Na haar transitie stapte ze over naar voetbal, maar meedoen in de hoogste klasse voor vrouwen in Australië van het zogenaamde Australian Rules Football zit er voorlopig niet in.

De AFL, de organisatie van de Australische vrouwencompetitie, zegt aan het einde van de week met een reactie te komen.

Nieuwe regels

Op 31 augustus trad in de AFL de 'Gender Diversity Policy' in werking. Daarin is vastgelegd dat transgenders mee kunnen doen. Een van de voorwaarden is dat ze aantonen dat hun testosteronniveau minimaal 2 jaar onder een bepaald niveau blijft. Mouncey zegt dat dat bij haar zo is in de onderstaande tweet:

pic.twitter.com/dcaa90skDK

— Hannah Mouncey ‍♀️ (@HannahMouncey) 9 september 2018