Geweldig! Sharon van Rouwendaal wint goud op de 10 km openwaterzwemmen

15 augustus 2016

ANP

Openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal heeft op een geweldige manier goud gepakt bij het openwaterzwemmen. Na 10 kilometer was ze de snelste op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze had grote voorsprong op de rest. Zilver is voor de Italiaanse Rachele Bruni. Poliana Okimoto uit Brazilië heeft brons.

De Nederlandse is uitzinnig van vreugde. De tranen schoten haar in de ogen toen ze uit het water kwam. Ook bij de ceremonie was ze zichtbaar emotioneel.

Tactische race
Van Rouwendaal heeft haar olympische titel te danken aan een tactische meesterzet. Bij de eerste twee drinkpunten heeft ze zichzelf helemaal volgezopen. Bij het laatste drinkpunt ging ze er zo'n 10 meter omheen. Omdat ze op dat moment voorop lag, waren haar concurrenten genoodzaakt met haar mee te gaan om aan te klampen. Anders zou het gat te groot worden.

Van Rouwendaal is de eerste Nederlandse vrouw ooit die een gouden medaille haalt in het openwaterzwemmen. Één man ging haar voor: Maarten van der Weijden. Hij gaf het commentaar bij deze historische wedstrijd.

Nederland heeft nu de 5e gouden plak binnen. Check de medaillespiegel op onze Rio-pagina.