Reacties van Nederlandse sporters op het uitstellen van de Spelen: 'Mijn hart huilt'
i

ANP

Reacties van Nederlandse sporters op het uitstellen van de Spelen: 'Mijn hart huilt'

admin • 15:52, 24-03-2020 / Laatste Update: 03:06, 05-01-2024

Ze konden er eigenlijk niet omheen en dinsdag gebeurde wat iedereen wel had verwacht: het IOC en Japan trokken de stekker uit de Olympische Spelen van komende zomer en verplaatsen het evenement naar 2021. Een logisch besluit, vinden ook enkele Nederlandse sporters in het Algemeen Dagblad.

Bauke Mollema

"Het zat er inmiddels we aan te komen", zegt wielrenner Bauke Mollema. "Een goede beslissing lijkt me. Volksgezondheid moet nu ook op 1 staan."

Juul Franssen

Dat vindt judoka Juul Franssen ook. "Voor mij is het heel simpel: in plaats van 28 juli 2020 wordt het 28 juli 2021. Sinds Rio heb ik die datum in mijn hoofd: 28 juli 2020. Al bijna 4 jaar lang. Ik zal moeten gaan wennen aan een andere datum. Het is bizar. Gewoon bizar. Al ben ik blij dat het in ieder geval uitstel is, geen afstel. Ik wil gewoon naar de Olympische Spelen, ik wil die medaille. Als dat niet in 2020 is, dan moet het maar in 2021, punt. Ik heb niet al die jaren getraind om het dan maar in het ene jaar te laten gaan. Ik moet aanpassen en door.''

Bart Bennema

Bart Bennema, bondscoach atletiek van onder anderen Dafne Schippers, zag het ook aankomen. "Voor geen van mijn sporters komt dit als een verrassing. Hooguit als een ‘o, wat nu-momentje'. Want dit is ergens een ook opluchting, er is helderheid over het grote doel. Maar er rest ook nog veel onduidelijkheid. Komt er dit seizoen nog een staartje? Blijft er wat over van het zomerseizoen? En een jaar is heel ver weg, hè. Dan kun je vanaf nu niet door blijven knallen in training."

Roy van den Berg

Baanwielrenner Roy van den Berg, dit jaar wereldkampioen op de teamsprint in een wereldrecord en dus favoriet voor olympisch goud: "Mijn hart huilt, maar mijn verstand zegt dat dit beter is!!"

Lois Abbingh

Handbalster Lois Abbingh snapt ook dat er een duidelijke beslissing is genomen. "Voor ons, persoonlijk, is het jammer aangezien we een paar maanden geleden op het WK goud wonnen. Als wereldkampioen ga je anders naar een volgend toernooi, denk ik. Dat geeft toch het gevoel dat je in die flow zit, je wilt het liefst zo snel mogelijk op het volgende podium weer bewijzen wat je kunt."

"Het komt nooit goed uit, het is passen en meten nu. Het is nou eenmaal zo, belangrijker is dat iedereen gezond is. Ik weet dat veel familie en fans al geboekt hadden, duizenden mensen, misschien inmiddels al miljoenen, ben benieuwd hoe dat opgelost gaat worden. Het is geen goedkope reis natuurlijk en ik kan me voorstellen dat mensen niet zomaar nog een keer dat kunnen betalen."

Henk Grol

Voor judoka Henk Grol was het ook geen verrassing meer. "Mijn sporthart wil maar 1 ding, dat is judoën. Maar de volksgezondheid gaat altijd voor. Het is wat het is. Ik ga niet weglopen nu. Tot rust komen, dit goed laten bezinken en dan door. Mijn biologische klok tikt ook door, maar ik heb laten zien dat ik nog op wereldniveau kan judoën en dat kan ik over een jaar ook nog."

Twan van Gendt

Twan van Gendt, regerend wereldkampioen BMX, is momenteel herstellende van een zware handblessure. Of hij Tokio zou halen was onzeker, voor hem persoonlijk komt uitstel niet slecht uit. "Maar joh, het is helemaal niet relevant wat ik hiervan vind", zegt hij. "Waar wij mee bezig zijn, is maar sport. Alles is ondergeschikt aan het maatschappelijke belang. We moeten als Nederland, als wereld, hier bovenop zien te komen.”

Nouchka Fontijn

Bokser Nouchka Fontijn baalt. "Voor mij was het vooral zuur dat vorige week halverwege de wedstrijd, precies voordat ik moest, het Olympisch Kwalificatie Toernooi werd afgelast. Dat is vooral ellendig omdat ik heel erg fit was en het zonde is dat je je goeie vorm niet kunt gebruiken."

"Dit gooit ook mijn eigen verdere planning in de war. Het was mijn bedoeling om zo ongeveer na Tokyo te stoppen, ik wilde plaatsmaken voor andere dingen in het leven. Mijn pensioen wordt nu een jaar uitgesteld dus, dat is anders. Ik zal er toch een jaar aan vast moeten plakken."

Ad Roskam

Technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie vindt het een moeilijk, maar goed besluit. "Uiteraard is dit het beste voor iedereen. Er zijn andere zaken waar we ons mee bezig moeten houden.Voor atleten is nu de tijdsdruk eraf. Ze kunnen even rustig ademhalen en gaan nadenken over een nieuwe planning."

Roskam is blij dat het besluit eerder is gevallen dan voorspeld. "Natuurlijk zullen atleten ook teleurgesteld zijn en met een leeg gevoel zitten. Het grote doel waar ze 4 jaar naar hebben toegewerkt, valt weg. Maar er zal ook opluchting zijn, omdat in de huidige omstandigheden nauwelijks goed getraind kan worden. Improviseren is een aantal weken vol te houden. Ze zullen blij zijn met deze duidelijkheid."

Annemiek van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten zal het uitstellen ook al een tijdje aankomen. "Een goed besluit, goed dat er duidelijkheid is."

Haar grootste teleurstelling van dit seizoen had ze eigenlijk al verwerkt. "Ik keek vooral uit naar de Ronde van Vlaanderen, de Ardenner klassiekers en de Amstel Gold Race. Het leek me geweldig om daar in mijn regenboogtrui aan de start te staan. Dat dat allemaal niet doorging, dat vond ik pas echt erg."

De Spelen zijn ook niet afgelast, maar uitgesteld. Dus volgend jaar is er voor Van Vleuten, al is ze dan inmiddels 38 jaar, nog een kans op olympisch succes. "Dat is ook wel een troost. De Spelen worden ingehaald, die koersen waarschijnlijk niet. Ik was sowieso nog een jaar doorgegaan met wielrennen, maar had dat graag gedaan in een jaar zonder Spelen. Ik vind een jaar met Olympische Spelen eigenlijk nooit zo fijn, er wordt door de media zo veel druk opgelegd. Alles gaat dan over de Spelen terwijl er genoeg andere mooie wedstrijden zijn.”