Rijke Nederlandse oogst op zesde dag in Bakoe

18 juni 2015

Rijke Nederlandse oogst op zesde dag in Bakoe

De Nederlandse equipe heeft op de zesde dag van de Europese Spelen in Bakoe een vrolijk oogstfeest gevierd. Aan het nog bescheiden totaal van drie medailles werd donderdag goud, zilver en driemaal brons toegevoegd. Met die nieuwe score werd, met nog meer dan een week te gaan, al voldaan aan de minimale doelstelling. Die gaat uit van acht ereplaatsen.

De wielerploeg was het succesvolst. Ellen van Dijk, de favoriet bij het tijdrijden, voldeed geheel aan de verwachtingen en werd als eerste kampioene gehuldigd. Stef Clement werd op deze discipline bij de mannen tweede. Voorzitter André Bolhuis van sportkoepel NOC*NSF mocht een bronzen medaille om de nek van Lieke Wevers hangen. De turnster werd even verrassend als knap derde op de meerkamp.

Wevers, die zich een jaar geleden nog geen allrounder durfde te noemen, sprokkelde 55,065 punten bijeen op sprong, brug ongelijk, balk en vloer. Op dat laatste onderdeel duwde ze haar Duitse rivale Sophie Scheder (54,932) alsnog van het podium. 'Het is of ik op een roze wolk loop', stamelde de 23-jarige Twentse. De Russin Alija Moestafina (58,566) en de Zwitserse Giulia Steingruber (56,699) bleven buiten bereik.

Van Dijk, al eens wereldkampioene tijdrijden, was een klasse apart. Ze legde de 25,8 kilometer af met een gemiddelde snelheid van meer dan 47 kilometer per uur. Niemand kon tippen aan haar tijd: 32.26. De Oekraïense Ganna Solovej (op 0.36) en landgenote Annemiek van Vleuten (1.06) bleven het dichtst in haar buurt. 'Het was niet technisch, het was vooral stampen', blikte ze terug. Clement hoefde alleen de superieure Wit-Rus Vasil Kirijenka voor te laten gaan. Ze voltooide de 51,6 kilometer als enige binnen het uur: 59.36. Clement gaf ruim een minuut toe.

De handboogschutters Sjef van den Berg, Mitch Dielemans en Rick van der Ven verloren op het olympische onderdeel recurve in de halve eindstrijd van Oekraïne (3-5), maar revancheerden zich in het duel om brons tegen Frankrijk: 5-3. In de beslissende vierde set (56-53) schoten de Nederlanders allen eenmaal in de roos en noteerden verder twee negens en een acht.

Oranje kon bovendien nog een medaille begroeten, al werd die nog niet uitgereikt. Het kunnen er ook nog twee worden. De tafeltennissters Li Jie en Li Jiao, al goed voor zilver in de landenwedstrijd, bereikten beiden de halve finales en staan daarin niet tegenover elkaar.