Kenners zien in Dubbeldam de te kloppen man

Kenners zien in Dubbeldam de te kloppen man

17:40, 19-08-2015 / Laatste Update: 08:54, 13-12-2023

Deskundigen zien in Jeroen Dubbeldam de te kloppen man bij het Europees kampioenschap voor springruiters in Aken. ,,Ik heb hem de laatste weken een beetje gevolgd", zegt Jos Lansink, de voormalige nummer één van Nederland. ,,Laatst nog, op een klein wedstrijdje in Ommen. Zijn paard Zenith is misschien nog wel beter dan toen Jeroen met hem vorig jaar wereldkampioen werd. Bovendien heeft hij vertrouwen. Alles zit goed op dit moment."

Dubbeldam heeft zich ontwikkeld tot een grootheid in de sport. Olympisch kampioen in 2000, winnaar van de Grand Prix van Aken in 2001, wereldkampioen individueel in 2014 en met de equipe in 2006 én 2014. ,,Hij heeft een heel goed intern management", aldus Rob Ehrens, in wiens periode als bondscoach Dubbeldam veel van zijn successen boekte. ,,Als geen ander kan hij ergens naar toe werken. Daarin is hij ongelooflijk talentvol. En hij kan het dan ook nog eens afmaken op de momenten dat het moet."

Lansink, weliswaar met de equipe, was de eerste Nederlander die olympisch goud won in de springsport. Dat was in Barcelona 1992. Hij was ook de eerste die de GP van Aken won, met Egano in 1992. Beide kunststukjes werden herhaald door Dubbeldam, in 2000 (Sydney) en 2001. Lansink werd in 2006 individueel wereldkampioen (inmiddels voor België), Dubbeldam volgde in 2014. Geen enkele Nederlandse springruiter verder leverde dergelijke prestaties. ,,Er zijn inderdaad overeenkomsten", vindt Lansink. ,,Niet alleen de erelijst, maar de koelbloedigheid, de rust die we uitstralen."

Beiden zijn bovendien vriendelijke wereldtoppers. Ehrens: ,,In de equipes waarmee ik goud won was Jeroen altijd van de partij. Hij is altijd van grote waarde. Niet zo'n ego die alles beter weet, maar iemand die ook de anderen helpt. Ik wil niet zeggen dat hij de allerbeste is, er zijn er meer die er altijd staan, maar hij behoort wel tot de groep van zeer belangrijke mensen in onze sport. Maar het succes valt of staat bij meerdere factoren. Zonder paard ben je nergens, om maar een voorbeeldje te noemen."

,,Het moet lopen", zegt Lansink, als antwoord op de vraag wie de komende dagen in Aken de favoriet is. ,,Als er maar één ding tegenzit ben je gezien. Maar alles wat controleerbaar is zit goed bij Jeroen. Dat weet hij zelf ook wel. Een foutloze ronde kunnen rijden op het hoogste niveau in de zwaarste wedstrijd is één ding. Het ook nog eens doen als het moet is een tweede. En juist is in dat laatste is Jeroen heel goed."

Lees ook: 5 voetballers die de inworp als machtig wapen gebruiken (video)

Lees ook: Sjoerd Ars op weg naar NAC

Lees ook: Alle aandacht gaat bij contractverlenging uit naar spelersvrouw Ramos (video)

Lees ook: Nieuw record voor FC Barcelona-ster Messi