'Als ik die beker win, geef ik 'm terug. Dan kan de KNSB dat ding verkopen'

'Als ik die beker win, geef ik 'm terug. Dan kan de KNSB dat ding verkopen'

admin • 20:34, 29-10-2016 / Laatste Update: 07:32, 05-01-2024

Op het bureau in het perscentrum bij de KNSB-cup in Groningen staat een kolossale gouden beker met grote oren. De kans dat het ding zondag met Sven Kramer mee naar huis gaat is na zijn 1500 meter van vandaag groot. Het zou een beloning zijn. Als Kramer het ding krijgt, betekent het dat hij is verkozen tot beste schaatser van het weekeinde. Enige nadeel: mooi is anders. Dus Kramer zit er bepaald niet op te wachten.

Spot

Aan spot vaak geen gebrek tijdens persconferenties met Kramer. En zeker niet wanneer hij net heeft gewonnen. ,,Een mooi resultaat? Dat is een understatement. Ik ben hier erg blij mee." Met 1.46,88 schaatste Kramer een baanrecord.

Beker

Vrijdag won Kramer ook al de 5000 meter. Morgen staat voor hem nog de 10.000 meter op het programma. Een jaar geleden maakte Jorien ter Mors zoveel indruk bij de KNSB-cup dat ze de prijs won voor beste schaatser van het weekeinde. Tegen het einde van de persbijeenkomst wordt Kramer erop gewezen. Het eerste wat hij vervolgens roept, doelend op het financiële getouwtrek met de bond van de afgelopen maanden: ,,Hebben we geld voor een beker?" En daarna: ,,Nou als ik hem win, geef ik 'm wel terug. Kan Arie (Koops, technisch directeur bij de KNSB, red) 'm weer verkopen."

Dan staat hij lachend op en pakt zijn rugtas. ,,Niet alles letterlijk opschrijven, hè jongens?"

Geplaatst voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden op de 1500 meter zijn: Sven Kramer, Patrick Roest, Thomas Krol, Kjeld Nuis en Douwe de Vries.