BLOG: Een oproep om één keer schaatsen te kijken
i

Pro Shots

BLOG: Een oproep om één keer schaatsen te kijken

Brian Vesseur • 17:34, 11-03-2016 / Laatste Update: 05:23, 07-01-2024

Op zondag 13 maart wordt het ijs van Thialf voor de laatste keer dit seizoen kapot gereden door de profs. Vrijdag tot en met zondag krijgen we nog een keer wereldbekerwedstrijden te zien. En dat is, volgens Sportnieuws-redacteur Brian Vesseur, genieten. In Heerenveen worden nooit records gereden, maar de toeschouwers komen voor een tactisch spelletje.

Schaatsen kent veel meer tactiek dan je zou denken. Ik hoor je denken: 'Je moet toch gewoon als een idioot over die baan heen rammen en een goede tijd neerzetten.' Ik kan niet ontkennen dat je dat op de 500 meter moet doen. Gewoon als een Usain Bolt op schaatsen zo snel mogelijk bij de finish komen.

Maar op de langere afstanden is dat anders. De 5 kilometer, en de prachtige 10 al helemaal. De 10 kilometer wordt dit weekend helaas niet gereden, dus we houden het bij de 5. Een tactisch vernuft spelletje. Het fijne gevoel begint bij de laatste 4 deelnemers. Zij maken meestal nog kans op een gouden plak. De belangrijkste opdracht: zorgen dat je de snelste 5 kilometer rijdt van de deelnemers. En hoe doe je dat? Het hardste schaatsen. 5 kilometer als een idioot 'over die baan rammen', kan niet. Dus rij je al je rondjes in hetzelfde tempo. En man: dat is een prestatie.

Die gasten rijden niet zomaar elk rondje 'tussen de 28 en 35 seconden', nee: ze rijden elk rondje 29.6. Op de tiende seconde nauwkeurig. Ongeveer hetzelfde als dat je bij een dartbord gaat staan, 17 keer mikt op de triple 20 en het 17 keer mislukt. Je denkt: 'Hoe de fuck doet Michael van Gerwen dat?' Hetzelfde gebeurt op de ijsbaan. Als Sven Kramer 10 rondjes 29.6 rijdt, zit elke gemiddelde schaatsliefhebber weer met open mond te kijken. 'Hij flikt het weer hoor!'

De laatste 3 rondjes rijdt Kramer altijd in 28.6. Als iedereen helemaal kapot is, laat hij nog even zien wat-ie kan. Het mooiste is als Kramer in de voorlaatste rit zit. Dan zet hij zo'n geweldige tijd neer en moeten er nog 2 achteraan knallen. Tijdrijden, wordt dat genoemd. Niet al je energie verspillen, want dan lig je er na 6 ronden af. Maar ook niet te langzaam, want dan word je geen eerste.

Daar komt het prachtige, tactische spel naar boven. De bedoeling is dus eigenlijk om jezelf helemaal leeg te rijden. 29.5, dat moet je gemiddelde rondje zijn. In het begin makkelijk, later moeilijker. En je moet nog energie over houden, want Kramer rijdt zijn laatste 3 rondjes dus telkens een seconde sneller. Als je daar geen energie meer voor over hebt, moet je dus zorgen dat je in het begin al een voorsprong van 3 seconden hebt. Maar kan je die dan vasthouden? Raak je niet uitgeput?

Die toeschouwers - waar ik het in het begin over had - komen om te zien hoe de benen van Sven Kramer telkens 30.0 seconden over 400 meter doen, 12,5 rondje lang. Die zien dat tactische spelletje wat Kramer met zijn tegenstanders uitspookt. En ik zou het tof vinden om jullie dit weekend allemaal op de bank te zien zitten, NPO 1 op de tv en kijkend naar Sven.

Door: Brian Vesseur