Eerste marathon op natuurijs gaat dit jaar naar Haaksbergen
i

ANP

Eerste marathon op natuurijs gaat dit jaar naar Haaksbergen

Bart van der Wijst • 13:30, 27-02-2018 / Laatste Update: 21:14, 07-01-2024

Haaksbergen heeft de primeur om dit jaar de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Dat maakte de KNSB dinsdag bekend. Woensdag wordt de marathon geschaatst. Daarmee volgt het Noordlaren op, dat op 18 januari 2017 voor het laatst een marathon organiseerde.

Simon Schouten en Lisa van der Geest waren daar de winnaars.

Het ijs bij schaatsvereniging IJSCH voldoet aan de eisen van de KNSB om een marathon te organiseren. Overal was het ijs de gewenste 3 centimeter. Dat werd gemeten door Willem Hut, die namens de KNSB naar de ijsdikte kwam kijken.

Haaksbergen doet bijna iedere winter mee in de strijd om het binnenhalen van de eerste marathon op natuurijs. Het is sinds 2000 de zesde keer dat Haaksbergen wint. De ijsclub uit Twente troefde de gezamenlijke verenigingen STG RijnIJssel en Thialf uit Arnhem af. Daar was de ijsvloer op de baan in sportpark 't Cranevelt ook dik genoeg, maar Hut vond de kwaliteit in Haaksbergen beter.

Vierdaagse?

Er wordt ook gesproken over een mogelijke vierdaagse. Noordlaren, Veenoord en Arnhem zouden dan later aan de beurt komen. De marathonvierdaagse is voor het laatst afgewerkt in 2010. Christijn Groeneveld en Jolanda Langeland wonnen toen het klassement na wedstrijden in Noordlaren, Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen.