Joy Beune verbaasd na opmerkingen van vriend Kjeld Nuis: 'Lastig? Het wordt héél lastig!'
Joy Beune © Getty Images

Joy Beune verbaasd na opmerkingen van vriend Kjeld Nuis: 'Lastig? Het wordt héél lastig!'

11:39, 09-03-2024 / Laatste Update: 17:21, 10-03-2024

Joy Beune debuteerde zaterdag op de WK allround in Inzell, Duitsland. Ze maakt - samen met landgenoten Antoinette Rijpma-de Jong en Marijke Groenewoud - kans op de wereldtitel op de lange afstand. Toch achtte vriend Kjeld Nuis haar kansen vrij klein. Beune zag zelf ook dat de concurrentie erg sterk is. "Lastig? Het wordt héél lastig!", riep ze voorafgaand. Uiteindelijk werd ze 'gewoon' wereldkampioen.

Beune werd tijdens een interview met AD gevraagd naar haar kansen op het toernooi in Inzell. Als debutante heeft ze geen ervaring met de WK allround, al is ze wel in topvorm. Vriend en schaatser Nuis riep al eerder dat nog een wereldtitel er voor haar niet inzit. "Of, nou ja, het wordt sowieso lastig”, verduidelijkte hij.

Volgens Beune heeft hij daar geen woord over gelogen. "Lastig? Het wordt héél lastig!", was haar eerste reactie. "Op die 500 meter weet ik gewoon niet zo goed wat ik kan. Ja, de schade beperken.” Drie jaar geleden werd Beune nog vijfde op de EK allround, maar de WK in Duitsland is nieuw terrein.

Sterk begin Beune op WK allround

Beune is hard bezig om de woorden van haar vriend en zichzelf af te straffen. Na de eerste dag staat ze 0,48 achter landgenote Marijke Groenewoud in het klassement. Dat heeft Beune vooral te danken aan haar geweldige 3000 meter, waar ze een baanrecord schaatste. Op zondag staan nog de 1500 en 5000 meter op het programma.

Toekomst bij IKO

De Overijsselse schaatst sowieso al maanden op een roze wolk. Binnen het kleinschalige IKO zit ze op haar plaats, ook nu de schaatsersmarkt weer op gang begint te komen. "Nu begint die hele stoelendans weer, maar ik blijf, hoor. Doe lekker m’n ding hier. Heb er vertrouwen in dat de coaches een goede ploeg neerzetten richting de Spelen." Beune heeft tot de Winterspelen van 2026 een contract.