Kjeld Nuis en Antoinette Rijpma-de Jong vernietigend over ploegenachtervolging: 'Ze luisteren niet'
i

Rijpma-De Jong en Nuis zijn niet blij met hoe het gaat bij de ploegenachtervolging. (©Getty Images)

Kjeld Nuis en Antoinette Rijpma-de Jong vernietigend over ploegenachtervolging: 'Ze luisteren niet'

Nick Klaessens • 19:15, 04-10-2024 / Laatste Update: 19:55, 04-10-2024

Het rommelt bij de ploegenachtervolging in het schaatsen. Nederland heeft een hoop goede schaatsers, een rijke historie op het relatief jonge onderdeel en vooral: te veel meningen. Sportnieuws.nl hoorde donderdag de ongezouten meningen van Antoinette Rijpma-de Jong en Kjeld Nuis bij de Reggeborgh-presentatie: "De KNSB moet harder zijn. Anders heb je volgend jaar nul keer met elkaar gereden, en moet je ineens naar de Olympische Spelen samen."

Dat Nederland genoeg goede atleten heeft die een strakke ploegenachtervolging zouden kunnen schaatsen, staat buiten kijf. Kijk maar naar de wereldtitels die zowel de mannen als de vrouwen pakten op het onderdeel. Maar in aanloop naar de Winterspelen van Milaan in 2026 denken in elk geval de hoofdrolspelers zelf vooral terug aan de desastreuze Spelen van Beijing 2022, toen de heren vierde werden en de vrouwen ternauwernood brons pakten.

Toen het onderwerp donderdagavond aangesneden werd in Rijssen bij de presentatie van Team Reggeborgh, sloegen Antoinette Rijpma-de Jong en Kjeld Nuis nog net niet rood aan. Hoe vonden zij dat het ging? "Daar vind ik wel wat van", beet Rijpma-de Jong het spits af. "Ik vind het gek dat ik hoor dat Jillert vindt dat Joy goed is geworden door te trainen met zijn vrouwen. Maar hoe vet is het als je met z'n allen een hoog niveau kan laten zien?"

Jillert Anema zorgt voor rel in schaatswereld: 'Hij creëert onrust'

24 augustus 2024, 16:21

Jillert Anema heeft nu al voor opschudding gezorgd in de schaatswereld, terwijl het seizoen amper is begonnen. De coach van Albert Heijn Zaanlander heeft besloten dat de vrouwen van zijn ploeg niet mee mogen doen met de centrale trainingen van de nationale ploegenachtervolging, die komende week starten. Bondscoach Rintje Ritsma moet dus keuzes maken zonder enkele schaatssters in actie te zien.

De vrouwen

In het kort wat er aan de hand is: coach Jillert Anema van Team AH/Zaanlander laat zijn vrouwen dit seizoen niet meedoen aan de centrale trainingen op de ploegenachtervolging. Rijpma-de Jong is furieus: "Ik vind dat gewoon belachelijk hoe we nu trainen en dat zij dan hun eigen team pursuit trainen. En dan vinden ze wél dat zij de team pursuit moeten rijden op de World Cup, het WK en het EK. Dat is toch gek? Ik hoop dat de KNSB zegt: als jij niet meetraint, dan word je niet opgesteld."

Hard zijn tegen Jillert

Volgens Rijpma-de Jong moet de KNSB strenge regels invoeren. "Als jij over twee jaar olympisch goud wil winnen - en dat is super belangrijk voor de hele matrix en voor je plekken - dan moet je gewoon die KNSB-trainingen rijden en teampjes laten trainen. Dan win je gewoon goud in Milaan. Remy (technisch directeur De Wit van de KNSB, red.) zegt dat ‘ie de ploegenachtervolging zo belangrijk vindt, dan moet hij tegen Jillert zeggen dat hij geen keuze heeft."

"Daar moet je gewoon hard in zijn", vulde ze aan, "anders heb je volgend jaar núl keer met elkaar gereden, en moet je ineens samen naar de Olympische Spelen. Dat is toch vreemd? Dan zit je toch precies weer op hetzelfde punt waar we twee jaar geleden waren, toen we met brons bleven zitten." Rijpma-de Jong zette een theatraal zeikstemmetje op: "Ja, we moeten eigenlijk nog veel meer trainen. Dan zit je toch elk jaar over hetzelfde te lullen?"

Bevrijde Antoinette Rijpma-de Jong blij met vertrek bij schaatscoach Jac Orie: 'Ik ging gewoon kapot'

4 oktober 2024, 12:39

Antoinette Rijpma-De Jong voelt zich weer gehoord bij Team Reggeborgh, als schaatsster én als mens. Onder leiding van Jac Orie werd ze vijf keer kampioen van Nederland, drie keer van Europa en drie keer van de wereld. Na een teleurstellend seizoen bij Team Jumbo, vertrok ze naar de groene concurrent. "Hij verwachtte dat ik zou blijven. Maar als hij echt goed had gekeken naar mij als persoon, dan had hij gezien dat ik al heel lang niet gelukkig was."

Kneiterhard trainen

Een vuist op tafel van haar blijkt niet echt te landen bij de KNSB, vertelde ze. Zorgen maakt ze zich wel: "Duwen is niet makkelijk, en welke persoon zet je waar neer? Als je het niet oefent, weet je niet welke rijder op die plek het belangrijkst is. Ik wil heel graag rijden en er beter in worden. Vorig jaar heb ik geen ploegenachtervolging gereden, ik wil er staan in Milaan. Ik kan hoog of laag springen, maar de KNSB luistert niet. De mensen in Japan en Canada trainen kneiterhard. En wij denken maar dat wanneer je super goede rijders opstelt, dat je dan ook ineens een heel goed team hebt."

De mannen

Ook de mannen staan er niet florissant op. Kjeld Nuis verbeet zich om er niks over te zeggen, en besloot toen toch wat te zeggen uit landsbelang: "Ik weet niet of ik het kan, want ik heb het nog nooit gedaan. Maar Nederland gaat in ieder geval niet winnen met sommige mensen die aan het trainen zijn, want die kunnen niet eens een rondje tempo rijden, waar er straks acht rondjes gedaan moeten worden. Dat is mijn visie. Ik denk dat het slim is om met een 1500 meter-rijder te laten rijden, omdat dat plekken gaat schelen op een olympisch kwalificatietoernooi."

Dit is Kjeld Nuis: lefgozer op schaatsen moest blowen afzweren, kreeg een zwaar auto-ongeluk en is dol op Joy Beune

7 januari 2025, 08:00

Kjeld Nuis is de lefgozer van het schaatsen. De in 1989 geboren Leidenaar meldde zich rond 2010 aan de schaatstop en is daar sindsdien niet meer uit verdwenen. Met zijn branie, woelige liefdesleven en vooral ook indrukwekkende prestaties is hij al jaren hét gezicht van de Nederlandse schaatssport. Nuis gaat tegenwoordig met Joy Beune, een topschaatsster op de middenlange afstand.

"Sterker nog", zei Nuis, "ik denk dat Rintje (bondscoach Ritsma, red.) straks moet gaan kiezen uit iemand waar hij nog nooit mee getraind heeft. Ze hebben nu ook een A-trein en een B-trein. Dat voelt ook zo lekker denigrerend. Kijk, als je heel veel traint met drie dezelfde gasten, dan worden die drie gasten er heel goed in. Dat zie je in Amerika, dat zie je in Noorwegen, dat is fokking goed. Dus als nu Patrick, Beau en Chris trainen, dat wordt echt een goed trio dat mee kan doen voor een medaille. Mits we ons kwalificeren."

Een plan van likmevestje

Zou Nuis zich geroepen voelen voor een reserverol? "Ik ben er nog geen een keer bij geweest. Wij trainen nooit met Marcel, Louis of Wesley. Nooit. Je komt niet één voor één bij de A-trein. Er worden andere treintjes opgezet en dat is echt een plan van likmevestje. Dat vind ik. Maar goed, de A-trein is lekker bezig en ik hoop dat ze mee kunnen doen voor een medaille. Niks ten nadele daarvan, maar of ze het die andere landen moeilijk gaan maken, weet ik niet."