Marcel Bosker over kritiek op team pursuit: 'Kjeld Nuis heeft makkelijk praten'
i

ANP

Marcel Bosker over kritiek op team pursuit: 'Kjeld Nuis heeft makkelijk praten'

Marcel Roes • 22:36, 16-03-2022 / Laatste Update: 07:14, 08-01-2024

De schaatsijzers kunnen in het vet, want het seizoen 2021/2022 is klaar. De schaatsers verdwijnen een maand of 7 uit beeld. Maar voordat we Marcel Bosker in alle rust laten trainen, vraagt Sportnieuws.nl aan de Nederlands kampioen allround 2022 hoe hij het olympisch seizoen beleefde.

Marcel, wat was je hoogtepunt van het seizoen?

"Dat ik mocht meedoen aan de Olympische Winterspelen en dat ik daar heel goed heb gereden op de 1.500 meter [9e]. Dat geeft motivatie voor de toekomst."

"Maar het was dit seizoen soms net niet. Waar dat aan ligt moeten ik en Jac Orie [trainer bij Jumbo-Visma] bekijken. Qua kracht en techniek leek alles in orde. Ik denk dat ik harder kan. Mijn allerbeste race was bij de 3e world cup, in Salt Lake City. Ik was prima onderweg, maar met nog 3 rondjes te gaan haalde ik mezelf onderuit. Dat bedoel ik met net niet."

Een van de dieptepunten was vast de mislukte ploegenachtervolging in Beijing. Kjeld Nuis vindt dat de manier van rijden anders moet. "Strak, compact en harder vanaf het begin", zegt hij. Hoe zie jij dat?

"Kjeld heeft makkelijk praten, want hij heeft nog nooit een team pursuit gereden. Van een afstandje is het altijd makkelijk om te zeggen wat er beter moet en kan."

"Het probleem in Nederland is dat het individuele belang groter is dan het teambelang. In andere landen is de ploegenachtervolging het belangrijkst. Vanuit die discipline gaan ze langzaamaan beter meedoen op de individuele afstanden."

"Die gasten trainer er elke dag op, bij ons is het meer bijzaak. Los daarvan hebben we er echt wel aan gewerkt, maar het kwam er niet uit."

Maar voor jou is niet een losse afstand de hoofdzaak, toch? Je lijkt te leven voor het allrounden. Toen je door een positieve coronatest dreigde de WK allround te missen, zei dat je bereid was om desnoods alleen te rijden of een ander hotel te nemen als je dan toch mocht meedoen. Vanwaar die allroundliefde?

"Allrounden is mijn specialiteit. Dat is het echte schaatsen. Je rijdt 4 afstanden en moet alles kunnen. Iedereen kan weleens op 1 afstand uithalen, maar je moet bij het allrounden 4 goede afstanden rijden om kampioen te worden. Dat vind ik mooi, dat geeft het een extra dimensie."

"Op zich snap ik wel dat de EK en WK allround niet meer elk jaar komen. De agenda zit te vol. Dan heb je aan het einde van het jaar zoveel kampioenen, dan kun je de sport niet meer serieus nemen."

"Het zou fantastisch zijn als allrounden een olympische discipline wordt, maar ik vrees dat het nooit gebeurt. Dan hadden ze dat gelijk in 1924 moeten doen, bij de eerste Winterspelen."

Wat de Winterspelen betreft: de grote man was ditmaal Nils van der Poel. Net als Patrick Roest kwam je hem al tegen bij de WK junioren. Hoe kijk jij naar hem?

"Hij heeft wel gekke fratsen uitgehaald, dat hoort er bij, zeker in de juniorentijd. Dan is alles net wat relaxter. Dan zit je elkaar wel eens te narren en pesten en zo bouw je ook vriendschap op met bepaalde mensen."

"Dit seizoen stond hij met een spandoek Patrick aan te moedigen. Ik ben er geen fan van, maar iedereen moet doen wat-ie wil en als Patrick er geen last van heeft, dan is het prima."

Waar jij wel last van had waren haatberichten na het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) eind 2021. Denk je soms: de pot op met Nederland, ik ga voor mijn geboorteland Zwitserland schaatsen?

"Die gedachte is hartstikke leuk en mooi, maar het is onmogelijk, want ik heb geen Zwitsers paspoort en kan die ook niet krijgen. Vroeger heb ik wel Zwitserse jeugdwedstrijden gereden."

"Ik denk dat ik wel EK's en WK's voor Zwitserland kan rijden, maar geen Winterspelen, al weet ik niet precies hoe het in elkaar zit. Hoeft ook niet, want ik voel me compleet een Nederlander."

Dan houden we je graag bij het Nederlandse team.

"Ja, das wel beter hè?"

Marcel Bosker, Patrick Roest en Sven Kramer winnen de ploegenachtervolging bij de EK afstanden 2022: