KNSB draagt Dijkema voor als kandidaat-voorzitter bij de ISU
i

Pro Shots

KNSB draagt Dijkema voor als kandidaat-voorzitter bij de ISU

Bart van der Wijst • 21:48, 11-04-2016 / Laatste Update: 05:04, 07-01-2024

Jan Dijkema doet in juni in Kroatië mee voor een eventueel voorzitterschap van de internationale schaatsunie ISU. De Nederlandse schaatsbond (KNSB) heeft de huidige vicevoorzitter van de ISU, met schaatsen op de langebaan in zijn takenpakket, officieel voorgedragen. De verkiezing vindt plaats tijdens het zomercongres van de ISU in Dubrovnik.

De Italiaan Ottavio Cinquanta legt na 22 jaar zijn voorzittersfunctie bij de ISU neer. Indien Dijkema gekozen wordt als de nieuwe ISU-voorman, dan wordt hij de derde Nederlander die deze rol gaat vervullen. Pim Mulier was na het oprichtingscongres in 1892 in het Kürhaus in Scheveningen tot 1895 de eerste president van de ISU. Gerrit van Laer bekleedde het hoogste ambt bij de internationale schaatsunie van 1937 tot 1945.

Bestuur van ISU

Dijkema werd in juni 1994 in het bestuur van de ISU gekozen. Daardoor was Nederland na jaren weer vertegenwoordigd in de top van het internationale schaatsorgaan. In 2010 stroomde Dijkema door naar het vicevoorzitterschap. Volgens de KNSB is hij nu klaar om Cinquanta op te volgen als president. ,,Met zijn jarenlange ervaring kent Jan Dijkema de internationale schaatswereld als geen ander en geniet hij wereldwijd draagvlak'', liet voorzitter Roel Dekker weten.

Dijkema heeft 'inspiratie en innovatie' gekozen tot zijn belangrijkste kernwoorden om de schaatssport als voorzitter wereldwijd verder te ontwikkelen. ,,Ik hoop de internationale schaatssport te inspireren en te innoveren, waarbij we voortbouwen op de solide basis die er al is'', benadrukte Dijkema in een persverklaring.