Het loopt nog lang niet op rolletjes voor Wüst op weg naar de Spelen
i

ANP

Het loopt nog lang niet op rolletjes voor Wüst op weg naar de Spelen

admin • 12:25, 10-11-2017 / Laatste Update: 14:17, 05-01-2024

Ireen Wüst gaat met maar 1 doel naar Zuid-Korea in februari: voor de 4de keer op rij olympisch goud winnen. Maar haar voorbereiding verloopt alles behalve vlekkeloos en ze is nog niet in topvorm.

Er zou een boek over haar leven als topschaatsster uitkomen, de presentatie was al gepland op 20 november, maar toch besluit ze het af te blazen. Voorlopig dan. ,,De reden dat ik het boek heb uitgesteld is dat ik de volledige focus op de Olympische Spelen wil hebben en op de voorbereidingen. Ik merkte dat het boek toch meer afleidde dan ik had verwacht", legde ze uit. Het boek, geschreven door sportjournalist Nando Boers, is nu in ieder geval uitgesteld tot ná de Spelen van Pyeongchang in 2018.

NK afstanden

Bij de NK afstanden ging het al mis voor Wüst, al is er nog geen man over boord. Door een lichte buik- en heupblessure greep ze naast de gouden medaille op de 1500, 3000 en 5000 meter, maar ze plaatste zich wel voor de wereldbekerwedstrijden op die 3 afstanden. Maar aan de andere kant is Wüst nog nooit op haar best geweest in november, want dat is ten slotte nog niet het moment waar het echt om draait. Er was wel onrust bij de kampioene, en bij haar team door de woordenwisseling met ploeggenoot Antoinette de Jong.

Beste allrounder

Wüst gaf eerder dit jaar al aan graag door te willen gaan tot 2020. Ze wilde beste allroundster aller tijden worden, en loopt nu met 6 gouden plakken er nog 2 achter op Gunda Niemann. Maar haar sponsor Justlease.nl heeft al aangegeven te stoppen met sponsoren in de schaatswereld, en dus komt er nog een zorg bij.

Koningin van Sotsji

Met 2 keer goud en 3 keer zilver was Wüst dé koningin van Sotsji. Maar na die Spelen won ze nog maar 1 keer goud op een individueel nummer, los van haar allroundprijzen. Dat was op de 3 kilometer vorig seizoen, maar daar werd ze 2 weken geleden op de NK afstanden ingehaald door ploeggenoot de Jong. Toch heeft Wüst nog altijd de beste papieren voor die afstand in Zuid-Korea. Op de kortere afstanden zijn haar concurrenten, onder wie Jorien ter Mors, waarschijnlijk gewoon beter. Op de lange afstanden moet ze zien af te rekenen met De Jong, maar ook nog altijd met grote concurrente Martina Sablikova.

Wüst heeft wel meer tegenslagen gehad in haar schaatscarrière, maar stond er wel gewoon als dat nodig was. Ook al loopt het nog niet allemaal op rolletjes in de voorbereiding, Wüst gaat altijd volle bak, dus ook dit seizoen.