🎥| Mag Nuis na gemist NK wel naar WK afstanden? 'Maandag zal dat naar buiten komen'

admin • 19:00, 29-12-2019 / Laatste Update: 00:43, 05-01-2024

Kjeld Nuis heeft niet geschaatst tijdens het NK afstanden, maar was wel iedere dag onderwerp van gesprek. Hoe ziek was hij? Had hij kunnen starten? En natuurlijk: wat te doen met de mogelijke startbewijzen voor Nuis voor het WK?

Wil je op het WK staan, dan moet je je als schaatser dus op het NK kwalificeren. Koen Verweij sprak zich eerder al uit. Hij pakte op de 1500 meter het laatste startbewijs voor het WK en EK. Mocht Nuis vanuit de KNSB nog een ticket voor 1 van die toernooien krijgen, dan pikt hij de plek van Verweij in.

Maandag beslissen

Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, geeft nog even uitleg. De Wit is 1 van de mensen die over Nuis moet beslissen. "We bekijken samen op basis van het vooraf gestelde document het hele dossier." Vage woorden dus, en de Wit wilde nog niet verder ingaan op hoe de beslissing voor Nuis vervolgens wordt genomen.

De Wit vertelde wel dat er regels zijn voor bijzondere sporters en prestaties om een sporter een aanwijsplek voor een eindtoernooi aan te bieden. Zo mag een sporter zonder officiële kwalificatie (zoals via een NK) toch naar een EK of WK. "Maandagavond wordt de beslissing bekend", vertelt De Wit.

Nuis liet zich nog wel in Thialf zien, maar dat was omdat hij daar voor een speciale gelegenheid.