Ondanks kanker gaat het goed met schaatsster Thijsje Oenema
i

ANP

Ondanks kanker gaat het goed met schaatsster Thijsje Oenema

admin • 11:48, 30-10-2016 / Laatste Update: 04:36, 06-01-2024

Vorig jaar was ze nog Nederlands kampioen op de sprint, maar in datzelfde jaar werd bij Thijsje Oenema ongeneeslijke en uitgezaaide huidkanker ontdekt. Een ziekte waarbij je normaal gesproken niet lang meer te leven hebt. Toch loopt Oenema dit weekend gewoon rond bij de KNSB-Cup in Groningen.

Het gaat goed

"Het gaat aardig goed. Dat was niet de verwachting", zegt ze tegenover de NOS. De scanresultaten zijn bijzonder goed, maar de kans was klein dat de therapie die ze krijgt zo goed aan zou slaan. "Dat het zo goed gaat is natuurlijk fantastisch en dat vertel ik heel graag."

Van topschaatsster naar supporter

Terwijl ze dus vorig jaar nog een gouden plak omgehangen kreeg, kan Oenema nu alleen maar toekijken hoe de anderen het doen, maar daar zit ze niet zo mee. "Ik vind het niet erg om mensen rondjes te zien rijden."

 Toch een beetje schaatsen

"Het was geen gemakkelijke therapie en dat heeft z'n sporen nagelaten in mijn lichaam, maar daar klaag ik niet over. Ik kan niet echt sporten, dat noem ik meer bewegen. Ik heb al een keertje op het ijs gestaan en dat viel mij niet tegen, dat vond ik fantastisch. Maar daarna lag ik wel twee dagen op de bank. Ik moet echt mijn energie verdelen."

Ooit nog een medaille?

"Ik ga niet te ver vooruit kijken. Ik kijk stap voor stap. Ik doe wat ik kan en ik hoop dat het snel nog beter gaat. Voorlopig doe ik rustig aan, want ik kan niet zo veel meer."

Baanrecord

Het baanrecord op de 500 meter staat in Groningen nog steeds op naam van Oenema, maar ze denkt dat die zondag gaat sneuvelen. "Als Ter Mors niks geks doet dan wint-ie 'm. Ik denk dat mijn baanrecord eraan gaat."