Pedersen zorgt voor enorme verrassing door 5 kilometer te winnen van koning Kramer en Roest
i

ANP

Pedersen zorgt voor enorme verrassing door 5 kilometer te winnen van koning Kramer en Roest

Martijn Baars • 20:25, 07-02-2019 / Laatste Update: 13:42, 07-01-2024

Sverre Lunde Pedersen heeft voor een daverende verrassing gezorgd op de WK afstanden. De Noor won de 5 kilometer bij de mannen van de Nederlanders. Patrick Roest werd de beste Nederlander op plek 2, vóór koning Sven Kramer op die afstand.

Ted-Jan Bloemen reed namens Canada van de 'favorieten' als 1e. In de 2e rit reed hij met 6,13,79 de voorlopig snelste tijd. De olympisch kampioen op de 10 kilometer zag dat de 1e Nederlander, Jorrit Bergsma, teleurstelde. De kersverse vader, die door de geboorte van zoon Brett een flink deel van het voorseizoen miste, begon te langzaam en kon ook tijdens zijn rit niet meer herstellen: 6,20,29.

Kramer

Na de dweil was het de beurt aan de grote groep outsiders en favorieten om Bloemen van de eerste plek te schaatsen. Dat deed Sven Kramer als eerste. De 8-voudig wereldkampioen op de 5000 meter reed lange tijd rond zijn baanrecord van 6,10, maar kwam uit op 6,12,53. Wel goed voor de voorlopig eerste tijd en een signaal naar de concurrentie.

Pedersen fantastisch

Die tijd bleek niet heel erg sterk. Het feit dat Alexander Rumyantsev al heel dicht bij kwam, was een teken aan de wand. In de voorlaatste rit werd koning Kramer al geklopt door de Noor Sverre Lunde Pedersen (6,07,16), die een persoonlijk record reed. Daarna was het aan Patrick Roest om in de laatste rit nog voor Nederlands succes proberen te zorgen. Dat lukte helaas niet. Roest werd 2e en eindigde dus nog wel vóór landgenoot Kramer.

Het is voor 3e keer in 19 jaar dat een Nederlander GEEN wereldkampioen is op de 5000 meter. Koning Kramer is onttroond en Roest en Bergsma kwamen niet aan de tijd van Pedersen.