Ritsma pleit voor terugkeer van kernploegen

Ritsma pleit voor terugkeer van kernploegen

admin • 11:56, 27-01-2016 / Laatste Update: 03:41, 06-01-2024

Uitgerekend de schaatser die in de jaren negentig als eerste voor een commerciële ploeg ging rijden, pleit nu voor de terugkeer van de kernploeg. Rintje Ritsma houdt woensdag in De Telegraaf een warm pleidooi voor bondsteams onder hoede van de KNSB. "Het is een inschattingsfout geweest om de kernploegen en Jong Oranje af te schaffen", zegt de 'Beer uit Lemmer'.

De veelvoudig Europees en wereldkampioen allrounden schrok afgelopen weekeinde bij de NK in Thialf van het niveau. "De marathonjongens konden zich bijna mengen in de strijd om de podiumplaatsen. Met de 500 meters die zij rijden, zou dat niet moeten kunnen. En als je bij de mannen in deze tijd van klapschaatsen, snelle pakken en goede indooromstandigheden nog boven de zeven minuten rijdt op de 5 kilometer, heb je op een NK niets te zoeken. De tendens is tegenwoordig dat jongeren allemaal willen gaan sprinten. Iedereen die een beetje recht op schaatsen kan staan, trekt naar de ploegen van iSkate. De gewesten worden volledig leeggeplukt."

Terug naar kernploegen

Ritsma ziet geen toekomstige opvolger voor Sven Kramer, de man die al jarenlang het allrounden domineert. Een oplossing is volgens hem de kernploegen nieuw leven in te blazen. "Als je in de huidige situatie buiten de boot valt bij één van de commerciële teams, moet je als jong talent terug naar het gewest of een regionaal trainingscentrum zonder noemenswaardige faciliteiten. De kans dat je het dan alsnog redt, is klein."