Ronald Mulder pakt eerste Europese titel op de 500 meter
i

EPA

Ronald Mulder pakt eerste Europese titel op de 500 meter

Martijn Baars • 16:27, 05-01-2018 / Laatste Update: 14:37, 07-01-2024

Ronald Mulder is Europees kampioen op de 500 meter geworden. De Nederlandse schaatser reed fantastisch, zag 2 concurrenten heel dichtbij komen, maar had precies genoeg te pakken om de eerste titel op de EK afstanden te pakken. Mika Poutala werd tweede en de Rus Pavel Kulizhnikov derde. Zij klokten dezelfde tijd, maar op duizendsten van seconden pakte de Fin zilver.

Michel Mulder stelt teleur

Michel Mulder vloog uit zijn startpositie halverwege het schema. Hij reed zijn Poolse tegenstander aan gort, maar kwam in de laatste binnenbocht net te ruim uit. Zijn tijd van 35,22 was op dat moment de eerste tijd, maar de regerend olympisch kampioen op de 500 meter was toch niet helemaal blij. Zeker niet toen de oude Fin Pekka Koskela 3 honderdsten onder de tijd van Mulder reed: 35,19. Hij werd uiteindelijk 7e.

Broer Ronald superieur

Zijn broer Ronald Mulder reed een fantastische eerste 100 meter en maakte zijn rit perfect af. De Rus Murashov kon er niet bij. Met 34,80 dook hij als eerste schaatser onder de 35 seconden. Hij moest daarna nog 2 ritten wachten op zijn eindklassering.

Heel dicht bij

De Russen Kuznetsov en Kulizhnikov kwamen erg dichtbij. Laatstgenoemde Rus kwam met 34,85 maar een fractie tekort voor de eerste plaats. Nico Ihle en Mika Poutala probeerden het in de laatste rit, maar ook zij faalden.

Geen Otterspeer

De derde Nederlander, Hein Otterspeer, moest voor de start afzeggen. Het schoot hem in de rug toen hij zijn veters moest strikken. Daardoor kwamen er maar 2 Nederlanders in actie op de 500 meter.

Vrouwen spelen bijrol

Bij de vrouwen speelden de Nederlandsen een bijrol. Letitia de Jong werd met de 6e plaats de beste Nederlandse, 1 plek voor Sanneke de Neeling.