Schaatsbond kan het ook op ledenraad weer niet goed doen

Schaatsbond kan het ook op ledenraad weer niet goed doen

admin • 18:43, 01-10-2016 / Laatste Update: 19:48, 12-12-2023

Het blijft komende tijd onrustig in de schaatswereld. Die conclusie valt zaterdag in Utrecht te trekken na de belangrijke Ledenraadsvergadering van de schaatsbond. Hoewel een keiharde botsing uitbleef, bleek uit de reacties na afloop dat een oplossing voor de ruzie nog ver weg is.

Onvrede

De schaatsbond ligt overhoop met de atleten (Sven Kramer is pissig), commerciële teams en schaatsgewesten in het land. Directe oorzaak is onvrede over de begroting van aanstaand seizoen, maar daaronder zit een diepgeworteld wantrouwen en onvrede over het functioneren van de bond.

Begroting

De begroting van de KNSB werd opnieuw niet goedgekeurd. Afgesproken werd dat er op 27 oktober een nieuwe vergadering plaatsvindt, waar de bond resultaten over de maanden juli tot en met september 2016 moet laten zien. Ook gaan de partijen weer om tafel om te kijken naar het inrichten van de schaatssport voor de lange termijn.

Kramer

De reacties na afloop waren gemengd. ,,De hete aardappel is doorgeschoven'', zei een niet al te optimistische Cees Juffermans namens de Atletenvereniging. En Sven Kramer, lid van de Ledenraad, bij het voortijdig verlaten van de vergadering: ,,Ik had het liever anders gezien. Alle opties zijn nog steeds open. Ook een staking is niet van de baan. Het wordt steeds moeilijker om vertrouwen te hebben in de KNSB-top." Voorzitter van de Vereniging Professionele Schaatsteams Bert Jonker: ,,Het is uitstel van executie. De Ledenraad heeft geen harde keuze durven maken. Maar het net rond de bondstop sluit zich wel degelijk.''

Beter gevoel

Theo Fledderus, per zaterdag officieel directeur-bestuurder van de KNSB, zei 'een veel beter gevoel te hebben dan voor de vergadering'. ,,Het is ons nu duidelijker waar het probleem zit, waar het wantrouwen vandaan komt. We gaan er komende weken met elkaar aan werken.'' Een belangrijke rol daarbij weggelegd voor de nieuw geïnstalleerde, vijfkoppige Raad van Toezicht. Die moet erop toezien dat de KNSB zich meer schikt naar de wensen van de belangrijkste partijen in de sport.