Schaatsers en bond stoeien lekker door, staking nog niet afgewend

Schaatsers en bond stoeien lekker door, staking nog niet afgewend

admin • 21:25, 25-10-2016 / Laatste Update: 08:07, 07-01-2024

Het slepende conflict in de schaatswereld over bezuinigingen is nog steeds niet opgelost. De schaatsbond stoeit met drie oppositiepartijen (schaatsers, gewesten, merkenteams). Dinsdag is opnieuw geen akkoord bereikt. Daardoor dreigt er een unieke staking van Nederlandse topschaatsers.

Volgens een woordvoerder van de schaatsbond KNSB liggen er verschillende voorstellen op tafel. ,,Daar spreken we woensdag verder over'', laat hij weten. De strijdende partijen hadden elkaar een deadline van dinsdag gesteld. ,,Het klopt dat we die niet hebben gehaald. Maar we hopen er nog steeds uit te komen.''

Kramer

Het seizoen op de lange baan zou vrijdag officieel moeten beginnen met de wedstrijden om de KNSB Cup in Groningen. Als ze er voor het weekend niet uitkomen, zou dat kunnen beteken dat topschaatsers gaan staken, onder wie boegbeeld Sven Kramer.

Schaatsers willen meer geld

De woordvoerder van de KNSB wil niets kwijt over de inhoud van de voorstellen die nu op tafel liggen. Maar de hoogte van het prijzengeld voor de schaatsers, de licentiegelden voor de merkenteams en de vergoeding aan de gewesten zijn belangrijke kwesties. De premiepot bedroeg vorig jaar nog 1,1 miljoen euro, werd daarna verlaagd tot 6 ton en door de KNSB inmiddels weer verhoogd tot 770.000 euro. De schaatsers zouden volgens bronnen willen dat het 1 miljoen euro wordt.

Verlies

De KNSB leed over het afgelopen boekjaar een verlies van 2,7 miljoen euro. De bond schrapte onder meer circa 30 procent van de banen om de begroting op orde te krijgen. De schaatsers, de merkenteams en de gewesten moesten echter ook flink inleveren. En dat leidde tot veel ergernis en verzet bij deze kernpartijen, die de KNSB nog veel verder willen afslanken.