Schaatsers moeten meteen presteren in Enschede
i

ANP Foto

Schaatsers moeten meteen presteren in Enschede

admin • 14:52, 29-10-2015 / Laatste Update: 04:52, 13-12-2023

Schaatsers die internationale wedstrijden willen rijden moeten komend weekend goed presteren in Enschede. Tijdens de driedaagse op IJsbaan Twente zijn startbewijzen te verdienen voor de eerste wereldbekerwedstrijden in Calgary, Salt Lake City, Inzell en Heerenveen. De kwalificatie-eisen zijn simpel: de top vijf van elke afstand plaatst zich voor de wereldbeker.

NK Afstanden december

In de afgelopen vijftien jaar begon het schaatsseizoen met de NK Afstanden. Dat toernooi is in overleg met de coaches van de professionele teams verschoven naar eind december in Heerenveen. Hierdoor lijkt de opbouw van het seizoen nu op het kwalificatieprogramma in winters met olympische spelen. ,,Het aantal selectiemomenten is nu tot een minimum beperkt'', legde technisch directeur Arie Koops uit.

Snelle banen

Ondanks dat er geen titels te halen zijn in Enschede heeft het toernooi wel belang voor de meeste schaatsers. Elke ambitieuze schaatser vindt het leuk om op de supersnelle ijsbanen in Calgary en Salt Lake City te rijden. De kans op persoonlijke- en misschien ook wel wereldrecords is daar altijd aanwezig. 'Mits de omstandigheden ook goed zijn', weet schaatskoning Sven Kramer als geen ander. Vorig seizoen veroverde de 29-jarige Fries zijn zevende wereldtitel allround in Calgary, maar door de matige ijskwaliteit op de Olympic Oval bleven recordtijden uit.

Fitte Kramer

Kramer rijdt vrijdag in Enschede zijn eerste officiële 5000 meter van het seizoen. Volgens zijn coach Jac Orie staat zijn kopman er fysiek gezien aanzienlijk beter voor dan vorig jaar. Toen begon hij na diverse operaties aan zijn luchtwegen met een flinke trainingsachterstand bij de nieuwe ploeg van LottoNL-Jumbo. Voor Ireen Wüst geldt het tegenovergestelde. De viervoudig olympisch kampioene is door een valpartij met de fiets in oktober nog niet fit. Zij wil zich vooral plaatsen, snelle tijden rijden komt later wel.

Lees ook: Vriendin doodsbang met Max Verstappen in de auto (video)

Lees ook: Spelers Genemuiden wereldberoemd in Mexico

Lees ook: ‘Invaller niet op formulier, HBS tekent protest aan’