Schaatswereld houdt Russen scherp in het oog

Schaatswereld houdt Russen scherp in het oog

admin • 11:52, 11-03-2016 / Laatste Update: 08:32, 08-01-2024

Vrijdag gaat in Heerenveen de wereldbekerfinale schaatsen van start, mét allemaal Russische schaatsers, maar zónder wereldkampioen Pvel Koelizjnikov. De schaatswereld kijkt met een schuin oog naar de prestaties van de Russen, die hoe dan ook dubieus zullen zijn.

De manager van de Russische schaatsers, Ksenia Zhigareva, hoeft zich dus over één accreditatie minder druk te maken. Die van Koelizjnikov kan namelijk de prullenbak in. Ze kijkt verdrietig en klinkt stellig. ,,We kunnen niet geloven dat dit gebeurt," zegt ze tot vijf keer toe. ,,Pavel heeft geen verboden middelen gebruikt, hij is onschuldig. Dat weet ik zeker. Ik hoop en geloof dat we zijn onschuld aan kunnen tonen. Iemand anders heeft dit gedaan," herhaalt ze de complottheorie die woensdag ook door de Russische bond werd verkondigd.

Nog altijd trots op het Russische trainingspak

Zhigareva zegt dat iedereen het recht heeft op zijn mening. Ze voelt de priemende ogen van veel andere landenteams in haar rug. ,,Maar ik draag mijn Russische trainingspak met enorm vol trots. Nog steeds. Ik begrijp de emoties. Aan de andere kant: heeft iedereen Pavel niet twee seizoenen lang bewonderd omdat hij een unieke schaatser is, qua techniek de rest ver vóór? Juist omdat ik hem ken, en in hem geloof, snap ik sommige reacties niet."