Slepend conflict lijkt ten einde: schaatsakkoord in de maak

Slepend conflict lijkt ten einde: schaatsakkoord in de maak

admin • 15:51, 26-10-2016 / Laatste Update: 06:07, 08-01-2024

Het slepende conflict tussen de schaatsbond KNSB en de drie tegenpartijen (de atleten, ploegen en gewesten) lijkt woensdag eindelijk tot een einde te komen. De bond is akkoord gegaan met het voorstel dat de drie tegenpartijen deden.

Het gaat om een deal voor 2 jaar, een belangrijke voorwaarde van de zogeheten convenantgroep. Wel stelt de bond als voorwaarde dat een afsprakenlijst wordt ondertekend over samenwerking in de toekomst. Wat er in dat document staat, is onduidelijk. Om 14 uur vanmiddag treffen partijen elkaar op het bondsbureau in Utrecht. Dat meldt Bert Jonker, lid van de convenantgroep.

Staking van de baan

Bij een definitief akkoord is een staking van ploegen en schaatsers, komend weekeinde bij de KNSB Cup in Groningen, van de baan. Daarmee wordt al enige tijd gedreigd, uit onvrede over het proces en de houding van de bond.

Begroting schaatsbond

Het conflict gaat enerzijds over de begroting van de KNSB. Die heeft zware verliezen geleden en wil die deels opvangen door andere partijen in de sport te korten. Daarnaast is er ongenoegen over de structuur en cultuur van het bondsbureau. Los van het financiële akkoord dat er mogelijk komt, wordt daarom ook gekeken naar de inrichting en werkwijze van de bond op de lange termijn.