Soap tussen KNSB en 'tegenstanders' nog lang niet voorbij

Soap tussen KNSB en 'tegenstanders' nog lang niet voorbij

admin • 09:41, 30-09-2016 / Laatste Update: 02:22, 08-01-2024

De KNSB dacht met zijn nieuwe begrotingsvoorstel zijn tegenstanders een beetje blij te hebben gemaakt. Dit mislukte alleen flink. De schaatsbond en zijn tegenstanders staan voorlopig nog ver uit elkaar en het lijkt erop dat het conflict een soap begint te worden.

Motie van wantrouwen

Het wordt de belangrijkste vergadering in jaren. Formeel beslist de Ledenraadsvergadering van de schaatsbond morgen over de begroting voor dit seizoen. Maar het gaat over veel meer: kan de KNSB in deze vorm blijven bestaan? Wie heeft het straks voor het zeggen in het schaatsen? Als de eigen achterban tegenstemt, is dat een motie van wantrouwen tegen het gehele instituut KNSB.

Duel

Het conflict tussen de bond enerzijds en schaatsers, teams en gewesten anderzijds is alleen maar verder opgelaaid. Het is een duel geworden: wie heeft morgen de meeste stemmen verzameld? Niet toevallig had algemeen directeur van de KNSB Theo Fledderus het gisteren tijdens een persbijeenkomst over 'wij' en 'zij'. In zijn ogen deed de bond woensdag een flinke scheut water bij de wijn richting de 'tegenstanders'. In een nieuw begrotingsvoorstel daalt de premiepot voor schaatsers niet van 1,1 miljoen naar zes ton, maar naar 760.000 euro. De acht gewesten krijgen gezamenlijk een ton. En de commerciële ploegen hoeven geen 100.000 maar 50.000 euro te betalen voor hun licentie. Het antwoord van de drie partijen: onvoldoende, geen akkoord.

Te duur

Het is een principekwestie geworden, op basis van wederzijds wantrouwen. Het gaat de schaatsers, teams en gewesten niet om geld. Ze zien dit als een kantelpunt, een ultieme kans om een wezenlijke verandering door te voeren bij de KNSB. In hun ogen een veel te grote en kostbare organisatie, met een duurbetaalde directie, die er niet voor zijn leden is, maar voor zichzelf. En die financiële problemen afwentelt op partijen die daarvoor niet verantwoordelijk zijn.

Reddingspoging

Nu de laatste reddingspoging van de bond is mislukt, gaan de partijen verder met treiteren en dreigen. Gisteren hoorde de Vereniging Professionele Schaatsteams (VPS) niet alleen geen stemrecht te hebben, maar ook niet welkom te zijn op de Ledenraad. Zoals ook de leden van de zogenoemde convenantgroep, die op verzoek van de Ledenraad kritisch naar de inkomsten en uitgaven van de bond keken, niet naar binnen mogen. Daarop werd directeur Fledderus te kennen gegeven niet welkom te zijn op een 'informatieavond' van de convenantgroep met de Ledenraad.

Ruzie

Fledderus dreigde merkenteams die uit protest geen licentie afnemen te verbieden wedstrijden te rijden. Schaatsers zijn zo ver dat ze zeggen te staken, als de Ledenraad de KNSB morgen steunt.Ruzie tussen schaatsers en de bond is van alledag. Maar deze botsing gaat veel verder. De KNSB is nog nooit zo kwetsbaar geweest, na een miljoenenverlies en een sterk geslonken begroting. De tijd van schuiven met potjes geld, van verdeel en heers, moet voorbij zijn, vinden de tegenstanders.