Wel of geen dope, Verweij blijft bij Russen schaatsen: 'Gebruik hen om beter te worden'
i

ANP

Wel of geen dope, Verweij blijft bij Russen schaatsen: 'Gebruik hen om beter te worden'

Trevor Wagener • 20:49, 01-12-2017 / Laatste Update: 18:09, 12-12-2023

De ene na de andere Russische sporter krijgt een schorsing aan zijn of haar broek na het ongekend grote dopingschandaal rondom dat land. Schaatser Koen Verweij traint met hen, maar krijgt al het gezeik uiteraard wel mee.

De schaatser probeert zich er zoveel mogelijk van af te sluiten, zegt hij tegen de NOS. "Ik weet natuurlijk wel dat er iets speelt, maar van doping weet ik weinig. Er is wel iets meer spanning bij de ploeg."

Geen contact mee

Verweij ziet dat zijn trainingsgenoten er moeite mee hebben. Ook sluit hij nog maar eens uit zelf betrokken te zijn. "Het doet wel wat met ze, denk ik. Ik train alleen met ze, verder niets. In het hotel ben ik met alleen maar Nederlanders."

Progressie

Zoveel krijgt hij er niet van mee, meent hij. "Ik train alleen met hen en gebruik hen om beter te worden. Nu ligt er 1 land onder de loep. Dat hoort erbij, ik wist ook dat dat ging gebeuren. Kosta Poltavets is mijn coach. Met hem train ik. Als hij coach van China was, trainde ik met Chinezen."

Aankomende dinsdag beslist de IOC of de Russische olympische ploeg überhaupt wel deel mag nemen aan de Spelen. Verweij hoopt van wel. "Anders moet ik een plan-B maken. Ik denk en hoop dat het goedkomt voor ze. Mijn grootste concurrent is een Rus (Denis Joeskov). Het zou mooi zijn als het deelnemersveld zo sterk mogelijk is."

Boeiend!?

Doping boeit Verweij helemaal niets. "Ik kijk alleen naar mezelf en sta niet open voor doping. Dat er wat speelt, is mij heus wel bekend, maar dat is kennelijk bij veel andere sporten ook zo. Al gebruiken zij doping, zou ik nog met ze trainen om beter te worden."