Europees kampioen shorttrack Van der Wart (29) moet nu al stoppen
i

Foto: SCS/Sander Chamid

Europees kampioen shorttrack Van der Wart (29) moet nu al stoppen

Martijn Baars • 14:17, 10-01-2018 / Laatste Update: 17:42, 07-01-2024

Freek van der Wart moet door een blessure stoppen met shorttrack. De 29-jarige Van der Wart kan door een enkelblessure niet meer zijn oude niveau halen. "En ik voel er niets voor om op een lager niveau te moeten rijden."

Bij een training in augustus 2016 brak Van der Wart zijn enkel, waarna een lang revalidatieproces volgde. "Ik heb keihard geknokt om terug te komen. En ik kwam heel dichtbij, maar de race tegen de klok heb ik verloren. Toen het erop aankwam, was ik net niet goed genoeg."

In 2006 behoorde hij tot de eerste rijders van de Nationale Trainingsselectie Shorttrack. Onder leiding van de bondscoaches John Monroe (tot 2010) en Jeroen Otter werkten de Nederlandse shorttrackers zich naar de wereldtop.

Goud

Van der Wart was in al die jaren een vaste waarde in de relayploeg, die in 2014 in Montreal voor het eerst wereldkampioen werd. "Na een krankzinnige laatste ronde, waarin ik nog dacht dat we 4e zouden worden, pakten we toch het goud", aldus Van der Wart. "Wereldkampioen worden, dat is iets waar je als kind van hebt gedroomd. Als je iets heel graag wilt, dan kun je dat ook bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt.”

Europees kampioen

Ook op individueel niveau presteerde Van der Wart. In 2013 won hij in het Zweedse Malmö op de slotdag zowel de 1000 meter als de superfinale. Van der Wart werd verrassend Europees kampioen. "Die zondag lukte ineens alles. Dat is me daarvoor én daarna nooit meer gebeurd”, blikt hij terug. "Ik heb er enorm van genoten, die titel was zo bijzonder."

Dieptepunt

De grootste teleurstelling in zijn loopbaan beleefde Van der Wart bij de Olympische Spelen van Sotsji in 2014. Bij 3 van zijn 5 races kwam hij ten val, met als dieptepunt de relay-finale, waarin hij al in de eerste bocht onderuit ging. Hoewel de regels dat voorschrijven, weigerde de arbiter een herstart. Het Nederlandse team dat serieus titelkandidaat was, finishte nu slechts als vierde. "Ik voelde de grond onder me wegzakken."