Nederlandse verdachten in matchfixings-zaak weer op vrije voeten
i

EPA

Nederlandse verdachten in matchfixings-zaak weer op vrije voeten

Martijn Baars • 20:23, 06-06-2018 / Laatste Update: 21:48, 05-01-2024

Van de 13 mensen die dinsdag zijn opgepakt en meegenomen voor verhoor in het Belgische onderzoek naar matchfixing in het tennis, moeten er 5 langer vastzitten. De overige 8, waaronder ook 2 Nederlanders, zijn na verhoor vrijgelaten.

Het federale parket verdenkt de 5, die allen de Armeense nationaliteit hebben, van corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Matchfixing

De Belgische justitie verrichtte 21 huiszoekingen in het onderzoek, dat zich richt op een Armeens-Belgische criminele organisatie die sinds 2014 professionele tennissers omkoopt om de uitslag van wedstrijden te manipuleren. In Nederland werden 2 mensen opgepakt.

Gokken

Bendeleden gokten op de tenniswedstrijden, waarbij de winst volgens het OM hoog opliep. De Belgische Kansspelcommissie was in 2015 getipt door wedkantoren over Armenen zonder duidelijk inkomen die zich in België bezighielden met matchfixing in het tennis op het niveau van futures en challengers.

Geen camera's

Daar is het prijzengeld tussen de 5000 en 15.000 euro en zijn er doorgaans geen camera-opnames. In totaal werd er tijdens de huiszoekingen in België ongeveer 250.000 euro in beslag genomen, meldt het federaal parket.

Bij het woord 'matchfixing' moeten wij toch altijd weer aan deze man denken: