Racisme-rel op Australian Open na gare reclame met 'witgewassen' Osaka en Nishikori

admin • 20:53, 23-01-2019 / Laatste Update: 22:02, 12-12-2023

Op het centercourt van de Australian Open werd woensdag over meer dan alleen tennis gesproken. 's Ochtends werd een reclamecampagne gelanceerd door het Japanse voedselconcern Nissin. De reclame is inmiddels alweer offline en nergens meer te vinden.

Waarom? Nou toptennissers Kei Nishikori en Naomi Osaka zijn blank getekend. Het videootje is namelijk een cartoon getekend door de bekende manga-tekenaar Takeshi Konomi. De tekenaar zegt zich van geen kwaad bewust te zijn en zich gewoon aan zijn stijl te houden.

Excuses aangeboden

Inmiddels heeft het bedrijf haar excuses aangeboden voor het spotje. Tegenover de New York Times vertelde een woordvoerder het volgende: ''We hebben nooit de intentie gehad om te ‘witwassen’. Maar we aanvaarden dat we de gevoeligheden onderschat hebben en zullen in de toekomst meer aandacht schenken aan diversiteit.''

Osaka en Nishikori worden beiden gesponsord door Nissin. Of deze actie gevolgen heeft voor de band tussen bedrijf en spelers is nog niet bekend. Osaka staat inmiddels in de halve finale van het grand slam-toernooi in Melbourne. Nishikori viel woensdag geblesseerd uit in de kwartfinale tegenover Novak Djokovic.