Rolstoeltennissers voelen zich genaaid door de US Open: 'Walgelijke discriminatie'
i

Pim Ras Fotografie

Rolstoeltennissers voelen zich genaaid door de US Open: 'Walgelijke discriminatie'

Martijn Baars • 14:01, 19-06-2020 / Laatste Update: 23:18, 05-01-2024

Bij de US Open van dit jaar is er vanwege de coranacrisis geen ruimte voor het rolstoeltennis. Het leverde een woedende reactie op van de nummer 1 van de wereld in de quad-divisie, Dylan Alcott. En ook de regerend kampioene bij de vrouwen, Diede de Groot is teleurgesteld. "Het is pijnlijk."

Disgusting discrimination’, noemde Alcott het op Twitter. Bij de aangepaste versie van de US Open, die op maandag 24 augustus begint, is hij als rolstoeltennisser niet welkom. ‘Ik dacht dat ik genoeg had gedaan om me te kwalificeren. Tweevoudig kampioen, nummer 1 van de wereld, maar helaas mis ik het enige dat er écht toe doet: kunnen lopen.’ 

'We zijn nooit geïnformeerd'

De Australische kampioen in de quad-divisie (voor spelers met een mindere functie in hun bovenlichaam) uitte zijn teleurstelling. Een gevoel dat de Nederlandse Diede de Groot, de mondiale nummer 1 bij de vrouwen en ook regerend kampioen in New York, met hem deelt. "De grootste teleurstelling zit hem in de manier waarop dit is gegaan”, legt ze uit. "De organisatie van de US Open heeft geen contact met ons gezocht en ons als rolstoeltennissers nooit geïnformeerd. Dat is pijnlijk.”

'Heel teleurstellend'

Volgens De Groot betekent de keuze voor het schrappen van het rolstoeltennistoernooi dat ze door de US Open niet als professional wordt gezien. "We zitten nu in dezelfde categorie als de legends en de junioren”, geeft ze aan. "Die toernooien gaan ook niet door. Zij spelen voor de eer en zijn niet fulltime met hun sport bezig. Voor ons is het echt ons werk, maar helaas wordt dat niet zo gezien. Dat is heel teleurstellend.”