Wat laten Nederlanders zien op Roland Garros? ‘Van de Zandschulp hoeft op gravel voor niemand bang te zijn’
i

Getty Images

Wat laten Nederlanders zien op Roland Garros? ‘Van de Zandschulp hoeft op gravel voor niemand bang te zijn’

Sjors Tanis • 14:00, 22-05-2022 / Laatste Update: 23:04, 11-12-2023

Roland Garros is zondag begonnen. Het is de 121e editie van het grandslamtoernooi op het beroemde gravel in Parijs. Sportnieuws.nl keek met Jacco Eltingh, winnaar van alle grand slams in het dubbelspel en ooit nummer 1 op de wereldranglijst, vooruit. Wat mogen we van de Nederlanders verwachten? Wie zijn de favorieten voor de titel? En wat is er nou eigenlijk nodig om een dubbelspecialist te worden?

We spreken Eltingh als hij onderweg is naar het complex van Roland Garros. Hij heeft mooie herinneringen aan het gravel: in 1995 én 1998 won de 51-jarige Eltingh samen met dubbelpartner Paul Haarhuis de Franse Open. "Maar het voelt voor mij niet zo bijzonder meer hoor, want het is wel heel, heel, heel lang geleden dat ik hier succes heb geboekt", vertelt hij met een lach.

Directeur

Inmiddels is Eltingh technisch- en commercieel directeur van de Nederlandse tennisbond. Wat doet de Nederlander dan allemaal tijdens een toernooi als Roland Garros? "Ik ben sowieso met alle Nederlandse tennissers in contact, om ze te helpen waar dat nodig is. Wat betreft de buitenlandse spelers ken ik wel wat oudere gasten, maar ik ben hier vooral bezig met de Nederlanders."

Van de Zandschulp

In het enkelspel bij de mannen zijn Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor de Nederlandse troeven. Van de Zandschulp is de nummer 29 van de wereld en treft een qualifier in de 1e ronde. "Botic staat prima te spelen de laatste weken", vindt Eltingh, die toch waakt voor onderschatting. "Hij moet toch op zijn hoede zijn. Tegen zo’n qualifier is het altijd tricky: dat is een speler met vertrouwen, heeft al 3 zeges op zak. Qualifiers staan laag op de ranking, maar komen vaak verrassend uit de hoek omdat ze weinig te verliezen hebben. Maar Botic is niet voor niets een geplaatste speler (26e, red.), hij moet daarmee om kunnen gaan."

Botic van de Zandschulp.

Van de Zandschulp zit in op papier het zwaarste kwart van het speelschema, met onder andere Rafael Nadal en Novak Djokovic. Nadal, koning van Roland Garros met 13 titels, kan al in de 3e ronde de tegenstander zijn van Van de Zandschulp. "Als speler kijk je toch altijd naar de loting, maar het is belangrijk er niet te veel op te focussen. Het niveau is in de breedte zo hoog, dat je moet uitkijken dat je niet op je broek krijgt, ook van zo’n qualifier. Maar Botic hoeft op gravel voor niemand bang te zijn. Al neemt hij het natuurlijk wel op tegen grote namen, want Nadal blijft de allerbeste ooit op gravel."

Griekspoor

De andere Nederlander in het hoofdtoernooi, Griekspoor, is de nummer 64 van de wereld. Gravel is de favoriete ondergrond van 25-jarige tennisser, maar met Alejandro Davidovich Fokina, 28e op de wereldranglijst, als opponent heeft de debutant het niet bepaald getroffen. “Dat is echt een zware tegenstander”, aldus Eltingh. "Tallon moet echt ready zijn en met met de volle concentratie spelen. Hij heeft echt direct zijn topvorm nodig."

Tallon Griekspoor.

Een grote favoriet voor de titel is volgens Eltingh moeilijk aan te wijzen. De laatste 20 jaar domineerden Nadal (21 grandslamtitels), Roger Federer (20) en Novak Djokovic (20) het mannentennis. "Er zijn nu gewoon een paar favorieten meer. De oudere garde wordt ouder en de jongere gasten worden ervarener, winnen meer, krijgen meer vertrouwen", legt Eltingh uit. "Het kan wel eens een heel gaf toernooi worden, zonder echte topfavoriet.” Als hij toch wat namen moet noemen? "Dan denk ik toch aan Nadal en Djokovic. Oké, als wat minder verwachte namen ga ik voor Alexander Zverev en Stefanos Tsitsipas."

Rus bij de vrouwen

Arantxa Rus is de enige Nederlandse in het enkelspel bij de vrouwen. De 31-jarige Rus bereikte in 2012 de 4e ronde op Roland Garros, maar won vervolgens nooit meer een partij in het hoofdtoernooi. Ze is de nummer 76 van de wereld en speelt in de 1e ronde tegen Elina Rybakina, 16e op de wereldranglijst. "Arantxa heeft veel gespeeld dit jaar. Ze was eigenlijk de koningin van de ITF-toernooien (laagst geklasseerde toernooien op de WTA Tour, red.). Maar nu komt ze bij de hogere WTA-toernooien. Daar merkt ze dat het niet zo makkelijk is om meerdere potjes goed te zijn en te winnen."

Arantxa Rus.

In de kwalificaties bij de vrouwen redden 4 Nederlandse tennissters het niet: Lesley Pattinama-Kerkhove, Arianne Hartono, Richèl Hogenkamp en Suzan Lamens. Eltingh is echter positief over het vrouwentennis in Nederland. "We hebben steeds meer speelsters die hier mee mogen doen (vorig jaar waren dat er bijvoorbeeld 3, red.), dus dat is mooi. De kwalificatie niet doorkomen is niet gek als je naar de loting kijkt. Dat is volgens de logica. Om je te kwalificeren op een grand slam heb je gewoon het niveau nodig van de top 100 van de wereld."

1 grote favoriete

Waar bij de mannen 1 topfavoriet ontbreekt, is dat bij de vrouwen wel anders. "Van Iga Swiatek kunnen we het meeste verwachten", tipt Eltingh. Geen rare keuze, want de laatste nederlaag van de pas 20-jarige Poolse dateert van 16 februari in Dubai. Ze won vervolgens 28 partijen en 5 toernooien op rij. "Ze domineert haar partijen, haar manier van spelen is indrukwekkend."

Daarachter ligt het deelnemersveld volgens Eltingh dicht bij elkaar. "Dat is al jaren een feit bij de vrouwen. Niemand steekt er echt bovenuit. Ja, nu met de oppermachtige Swiatek is het wel ineens helemaal veranderd."

Iga Swiatek.

Dubbelspel

In gesprek met Eltingh moeten we het natuurlijk ook even hebben over het dubbelspel. Bij de mannen strijden Wesley Koolhof (nummer 11 op de wereldranglijst voor dubbelspelers), Matwé Middelkoop, Jean-Julien Roger en Robin Haase om de titel. Bij de vrouwen doen Demi Schuurs (14e op wereldranglijst) en Rus mee.

Koolhof, Middelkoop en Rojer spelen al jaren niet meer op de ATP Tour in het enkelspel, maar bij het dubbelen horen ze bij de beste 40 spelers van de wereld. Eltingh’s beste notering in het enkelspel was de 19e plaats (6 februari 1995). De 51-jarige oud-prof weet dus wat nodig is om uit te blinken in het dubbelspel. "De handelingssnelheid ligt hoger, want je bent met 2 man. Daarnaast is het fysieke aspect, de baan afdekken, zwaarder. De intensiteit ligt heel hoog", aldus Eltingh. "Ik houd van een goede tennisser, zeg ik altijd. Dus spelers die allebei kunnen. Enkel- en dubbelspel."

Check hier een hilarisch moment van Eltingh tijdens en legends-partij bij de Australian Open 2018: