‘Als ze achter je aan zitten voor 128 kilo drugs, dan zeg je nee’

5 juni 2020

Paul Tolenaar/Lumen

Hesdy Gerges (36) is 1 van Nederlands bekendste kickboksers. De Amsterdammer met Egyptische roots is niet alleen bekend geworden door zijn skills in de ring, maar ook aan dingen die buiten de sport om speelden. In de biografie Fighterheart duikt hij met auteur Frank van Gemert in zijn leven en vertelt hij alles.


Gerges ging door een zwarte periode in zijn leven. In mei 2010 versloeg hij Badr Hari in Amsterdam, maar in diezelfde week was hij aanwezig bij een drugssmokkelincident in Antwerpen. "Zijn hoogte- en dieptepunt vielen dus eigenlijk samen”, aldus de schrijver tegen het AD. "Daarna heeft hij dus 7,5 jaar de naweeën gevoeld van die cocaïnesmokkel. In zowel zijn privéleven als zijn loopbaan als vechter.”Drugssmokkel
Met het uitbrengen van het boek komen mensen ook nieuwe dingen over Gerges te weten. Nieuwssites sloegen gelijk aan op het feit dat Gerges ‘bekende’ dat hij in 2010 drugs had gesmokkeld. Van Gemert denkt er het zijne over.

"Zo schokkend is dat toch niet? Het is niet dat Hesdy heeft bekend. Die zaak heeft heel lang gelopen. Zo’n 7,5 jaar. Pas na die tijd is er een veroordeling uitgekomen. In dit proces is het een hele tijd onduidelijk geweest wat Hesdy’s rol was. En laten we eerlijk zijn: als ze achter je aan zitten voor 128 kilo drugs en het is niet duidelijk of dat jij erbij bent geweest, dan zeg je nee. Als strategie was dat heel verstandig van hem en zijn advocaat.”


Eind 2018 begon het schrijven van de biografie en nu ligt het resultaat op de plank: 256 bladzijdes over het leven van de veelbesproken Hesdy Gerges. Het boek ligt vanaf vrijdag in de winkel.