Doping door seks? ‘Het kán, laten we dat vooropstellen’

12 juni 2020

AP

Een bijzondere dopingzaak in Amerika. Bokskampioen Virginia Fuchs werd er na een positieve dopingtest niet geschorst, omdat de verboden stoffen via seks met haar vriend in haar lichaam zijn gekomen. Een unieke uitkomst. "Maar het argument wordt wel vaker gebruikt", weet Herman Ram.


De urine van Virginia Fuchs bleek in februari sporen van letrozol en endurobol te bevatten. Middelen die op therapeutische basis door haar vriend worden gebruikt en die via seks in haar lichaam zijn gekomen, zo stelde het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada na uitgebreid onderzoek vast. Geen schorsing dus voor nationaal kampioene Fuchs. Wat vrij uniek is, zo bevestigt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, aan het AD.

'Dat kán'
"De uitkomst wel, ja. Maar seksueel contact wordt als argument wel vaker gebruikt na een positieve test. We hebben zelf ook eens een zaak gehad waarbij dit als reden naar voren werd gebracht, 'besmetting' via de partner. En dat kán, laten we dat vooropstellen. Dat is zeker niet uitgesloten. In deze zaak konden wij toen goed aantonen dat die reden niet dé reden was, dus eindigde het ook met een veroordeling. Maar je moet er altijd rekening mee houden."