'Dat Badr Hari weer gaat vechten is walgelijk en een schande voor de sport'
i

ANP

'Dat Badr Hari weer gaat vechten is walgelijk en een schande voor de sport'

admin • 13:05, 19-12-2017 / Laatste Update: 06:17, 08-01-2024

Nadat kickbokser Badr Hari z'n gevangenisstraf had uitgezeten, kondigt hij meteen aan dat hij in maart 2018 weer de ring in gaat. Ook wordt al uitgekeken naar een rematch met Rico Verhoeven volgend jaar. Sportnieuws.nl-hoofdredacteur Stefan ten Teije walgt ervan.

Het gejuich van de afgelopen dagen bij de terugkeer van Badr Hari in het kickboksen heeft me verbaasd. Is iedereen vergeten waarom Badr Hari 2 jaar de gevangenis in moest? Blijkbaar wel, want zo'n veroordeelde misdadiger mag niet meer de kans hebben om een heldenstatus te krijgen. Al helemaal niet in de sport die er alles aan doet om jongens in de ring met elkaar te laten vechten en nooit daarbuiten.

5 onnodige vechtpartijen

Toch is dat precies waarom Badr Hari de bak in moest. Het is niet zo dat hij één keer z'n boekje te buiten ging, maar hij laat zich geregeld uit de tent lokken. Zijn veroordeling is gebaseerd op maar liefst 5 bewezen geweldsplegingen. Vechtpartijen waarbij hij onnodig zijn genadeloze vuisten liet spreken. Er gingen slechts woordenwisselingen aan vooraf.

Korte opsomming

- Badr Hari sloeg en schopte zakenman Koen Everink in een skybox van de ArenA zo hard dat die breuken in z'n gezicht en enkel had, waaraan hij blijvend letsel overhield. (later werd Everink vermoord, zeer waarschijnlijk door de tennisleraar van Robin Haase)

- In  de Amsterdamse horecagelegenheid Jimmy Woo gooide Badr Hari een glas in het gezicht van een man met wie vrienden van hem ruzie kregen.

- In Club Air in de Amstelstraat schopte hij de eigenaar van de discotheek in z'n gezicht, nadat hij hem had neergeslagen.

- Hari is ook schuldig bevonden aan het geven van een kopstoot aan de stiefbroer van een ex-vriendin, in café de Kleine Cooldown op het Rembrandtplein.

- Nog een lichte mishandeling in Amsterdam waar geen details van bekend zijn. Van twee andere aanklachten werd hij vrijgesproken.

Uithangbord en voorbeeld

De conclusie: hij kent geen enkele zelfbeheersing, terwijl dat toch altijd een belangrijke eigenschap is die in vechtsporten wordt aangeleerd. Prof-boksers hebben een extra verantwoordelijkheid. Ze zijn niet alleen een uithangbord voor de sport, maar ook een voorbeeld voor jonge jochies of meisjes die een agressief karakter hebben. De profs moeten laten zien dat geweld nooit is toegestaan. Alleen als er een scheidsrechter bij is, mogen ze hun techniek en kracht gebruiken.

Laat hem bij scholen langsgaan

Nu kun je natuurlijk zeggen dat Badr Hari zijn straf heeft uitgezeten. Hij heeft eerst 8 maanden in de cel gezeten (in voorarrest) en dit jaar nog eens 6 maanden. Dat klopt en wat mij betreft mag hij nu weer in vrijheid z'n leven leiden. Maar dat is iets anders dan dat hij z'n sport weer mag beoefenen. Laat hem bij scholen langsgaan om te vertellen wat hij fout heeft gedaan, of iets dergelijks. Of ga schilderen, voor mijn part. Doe iets totaal geweldloos.

Street credibility

Iemand die kickboksen blijkbaar ook ziet als een sport die je prima kunt uitoefenen in een café of club, moet voor z'n leven een verbod krijgen om in de buurt van de sport te komen. Nu bevestigt Badr Hari alleen maar het vooroordeel van 'street credibility': het is stoer als je in de bak hebt gezeten en het is stoer als je mensen tot botbreuken en bloedens toe mishandelt. Sterker nog: je kunt dan nog steeds een held zijn.

De kickbokswereld probeert van een slecht, gewelddadig imago af te komen. Nou, dat lukt slecht met de walgelijke en schandalige gevechten die eraan zitten te komen. Inclusief het gehypte gevecht met Rico Verhoeven...