Dood Ali maakt veel los in sportwereld
i

AFP

Dood Ali maakt veel los in sportwereld

admin • 15:17, 04-06-2016 / Laatste Update: 17:08, 12-12-2023

De dood van Muhammad Ali heeft veel losgemaakt in de sportwereld. De wereldberoemde bokser blies vrijdagavond in een ziekenhuis in Arizona op 74-jarige leeftijd zijn laatste adem uit. Ali was donderdag opgenomen vanwege een stoornis in zijn ademhaling. Al snel kwamen berichten naar buiten dat de situatie van de oud-bokser hard achteruitging.

,,Ali, Frazier en Foreman: we waren praktisch één. Een deel van mij is weggenomen'', reageerde voormalig wereldkampioen George Foreman. Myke Tyson, ook een grote naam in de bokswereld, zei: ,,God is zijn kampioen komen halen. Tot ziens grote meneer.''

Ali, ook wel 'The Greatest' genoemd, was oud-wereldkampioen in het zwaargewicht. De olympisch kampioen van Rome 1960 in het lichtzwaargewicht werd legendarisch door onder meer zijn imposante techniek, trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

De bokser, die oorspronkelijk Cassius Clay heette maar zijn naam in 1964 aanpaste nadat hij was bekeerd tot de islam, leed ruim dertig jaar aan de ziekte van Parkinson. Ali bleef een een geliefd en actief publiek figuur nadat hij zijn bokscarrière had beëindigd. De oud-bokser had in 1996 de eer om de olympische vlam te ontsteken bij de openingsceremonie van de Spelen van Atlanta. Bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen behoorde Ali tot het selecte gezelschap dat de olympische vlag het stadion mocht binnendragen.

Familieleven

De man uit Louisville, door velen gezien als de beste bokser ooit, trouwde vier keer en kreeg negen kinderen (zeven dochters en twee zonen).

Voor Arnold Vanderlyde, die namens Nederland drie keer brons won op de Olympische Spelen, kwam het nieuws ook als een harde klap. ,,Hij was mijn held, mijn alles'', vertelde hij in gesprek met RTL. ,,Wat Johan Cruijff was voor heel veel mensen in de wereld, was Muhammad Ali voor mij: de grootste sporter aller tijden. Ik keek al naar zijn gevechten toen ik een jaar of tien, elf was. Pa maakte me er midden in de nacht voor wakker. En als ik een keer doorsliep tijdens een gevecht, dan huilde ik. Ik vond hem fascinerend. Mijn broertjes hoopten altijd dat de tegenstander won, omdat hij zo'n grote mond had. Maar ik niet. Hij was gewoon de allerbeste.''

Begrafenis

Muhammad Ali wordt woensdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville, Kentucky. Op zaterdag is er in dezelfde stad een herdenking.