Feyenoord wint krankzinnig voetbalgevecht van PSV: 2-1

Trevor Wagener • 17:24, 26-02-2017 / Laatste Update: 01:33, 06-01-2024

De topper in de eredivisie tussen Feyenoord en PSV is geëindigd in 2-1. In De Kuip nam koploper Feyenoord vanaf het startschot het initiatief en beperkte de Eindhovenaren zich tot verdedigen. Een krankzinnige goal van Jan-Arie van der Heijden bezorgde Feyenoord een kwartier voor tijd alsnog de winst.

De Rotterdammers begonnen fel aan de wedstrijd en drukten het PSV van Phillip Cocu in het 1e kwartier direct met de rug tegen de muur. Al in de 2e minuut zorgde de tandem Terence Kongolo/Eljero Elia voor het 1e gevaar, maar de laatstgenoemde schoot recht op PSV-doelman Jeroen Zoet. De sluitpost moest nog geen 5 minuten later alle zeilen bijzetten om Nicolai Jorgensen, die geen buitenspel stond, van het scoren te houden.

Een kopbal van diezelfde Jorgensen miste een minuut later richting, maar de onvermijdelijke openingsgoal lag het volgende moment in het Eindhovense doel. Jens Toornstra, die de voorkeur kreeg boven Dirk Kuyt, schoot de bal hard tegen de touwen na goed voorbereidend werk van Kongolo.

Druk

Feyenoord probeerde vervolgens het tempo hoog te houden en kreeg de betere kansen. Eric Botteghins kopbal werd van de lijn gehaald en Steven Berghuis schot belandde enkele centimeters naast de paal. Na 20 minuten dachten de Eindhovenaren rustig op te kunnen bouwen. De ploeg kwam niet onder de hoge druk van Feyenoord uit dat met speels gemak op de helft van de tegenstander speelde.

Naar mate het rustsignaal in zicht kwam, nam de Stadionclub gas terug en kreeg PSV steeds meer het initiatief in handen. Wel verloor het Marco van Ginkel, die geblesseerd het veld verliet en vervangen werd door Steven Bergwijn. Even hoopte PSV op een penalty toen Kongolo zich vergreep aan Gaston Pereiro. Scheidsrechter Bas Nijhuis wuifde alle claims weg en gaf Luuk de Jong de gele kaart vanwege protesteren.

Na de pauze

Het begin van de 2e helft leek exact op hoe de wedstrijd begon. Elia stuurde Santiago Arias het bos in met een weergaloze akka-panna, maar het schot van Toornstra dat daarop volgde werd gekraakt. Luttele momenten later vloerde Arias de dreigende Elia, maar ook nu wilde Nijhuis niets van een strafschop weten.

Opnieuw was PSV niet bij de les en mocht het verdediger Hector Moreno bedanken dat Jorgensen niet zijn 16e goal van het seizoen binnen kon tikken. Daarmee was het gevaar niet weg. Arias haalde een nieuwe kopbal van alweer Botteghin van zijn eigen doellijn. Elia, die goed op dreef was en Arias nog prachtig dolde, moest zich geblesseerd laten vervangen. Bilal Basacikoglu was zijn vervanger.

Het vervelende moment bleek een voorbode op de onverwachte gelijkmaker. Vanuit het niets verschalkte Pereiro Feyenoord-doelman Brad Jones met een bekeken schot van de rand van het strafschopgebied. De Kuip ontwaakte en mocht bijna gelijk juichen, maar Toornstra vond het zijnet en Berghuis zag zijn poging op de paal uiteen spatten.

Krankzinnig slot

Het voetbalgevecht duurde voort. Daar waar Feyenoord jacht maakte op de nieuwe voorsprong, probeerde PSV hetzelfde in de tegenstoot maar stuitte het op de Rotterdamse defensie. Nadat Toornstra en Basacikoglu het nalieten Feyenoord op voorsprong te zetten, faalde Bergwijn aan de andere kant na een slippertje van Jan-Arie van der Heijden.

Diezelfde Van der Heijden bezorgde iedereen die de wedstrijd keek een bizar moment. Zijn kopbal leek niet over de lijn te zijn, maar Nijhuis en consorten telden toch de 2-1 voor Feyenoord. PSV zette alles op alles, maar kon de 2-2 niet meer forceren. Jorgensen was na een uitbraak nog dichtbij 3-1, maar faalde oog in oog met Zoet. Hierdoor legt Feyenoord alle druk bij Ajax, dat om 16:45 thuis tegen Heracles actie komt.

De doellijntechnologie beslist, maar wat is het close. #feypsv https://t.co/xiUo5XUU0A pic.twitter.com/S9Dub4TogH