In de Eredivisie mag een speler komend seizoen 10 centimeter buitenspel staan
i

Screenshot Ziggo Sport

In de Eredivisie mag een speler komend seizoen 10 centimeter buitenspel staan

Martijn Baars • 17:17, 20-08-2020 / Laatste Update: 00:09, 08-01-2024

De KNVB gaat komend Eredivisie-seizoen gebruik maken van buitenspellijntechnologie. Via de zogenaamde driedimensionale crosshair-methode kan nauwkeuriger dan ooit worden beoordeeld in hoeverre een speler buitenspel staat, al wordt er nog wel een marge van 10 centimeter gehanteerd.

Die marge staat gelijk aan de dikte van de blauwe en de rode lijn die bij het gebruik van de crosshair-methode zichtbaar zullen zijn. Beide lijnen zijn 10 pixels dik, wat in werkelijkheid gelijk staat aan 5 centimeter. Als beide lijnen elkaar op de beelden raken nadat er volledig is ingezoomd op de situatie, wordt de beslissing van de scheidsrechter en zijn assistenten niet teruggedraaid. In de praktijk kan een speler dus 10 centimeter buitenspel staan, waarbij de lijnen van de buitenspellijntechnologie elkaar raken en de oorspronkelijke beslissing blijft staan.

Rode en blauwe lijnen

Rode en blauwe lijnen. Bij de scheidsrechtersbijeenkomst van de KNVB, waarin het de nieuwe spelregels en het gebruik van de buitenspellijntechnologie werd uitgelegd, ging het vooral over lijnen. Met nieuwe camera’s, in sommige gevallen in het bezit van FOX Sports, soms geplaatst door HawkEye, kan in alle Eredivisie-stadions komend seizoen namelijk heel nauwkeurig worden beoordeeld of een speler buitenspel heeft gestaan. Die camera’s komen ter hoogte van beide 16-metergebieden en moeten de VAR in staat stellen de beslissing van de scheidsrechter en zijn assistenten precies te beoordelen.

2 systemen

Daarbij kan de VAR door de aanwezigheid van de nieuwe camera’s 2 nieuwe methodes gebruiken bij de beoordeling van een vermeend buitenspelgeval. Als de herhaling zonder hulpmiddelen het niet mogelijk maakt om de juiste beslissing te nemen, kan worden gevraagd om gridlines, tweedimensionale lijnen, die kunnen worden geplaatst op de voeten van de hoofdrolspelers. Als dat ook niet voldoende uitsluitsel biedt, komt de crosshair-methode aan bod. Daarmee kan ook de exacte positie van lichaamsdelen in de lucht worden beoordeeld.