Deze voetballers durfden wél uit de kast te komen (en soms met vervelende gevolgen)

20 oktober 2019

Imago Sport

De voetbalwereld staat stil bij de Coming Out Dag. Eigenlijk was die dag op 11 oktober, maar dit is pas het eerste Eredivisie-weekend sinds die dag. Homoseksualiteit (of je geaardheid bekendmaken) is een redelijk taboe in de voetbalwereld. Daarom staat iedereen er nu extra bij stil. Hier een lijstje met spelers die wél uit de kasten durfden te komen.


1. Liam Davis: nog steeds 'vrolijk' actief
Liam Davis is eigenlijk maar een semi-prof, maar na Adebayo Akinfenwa misschien wel de bekendste van de Engelse velden. In Engeland staat hij bekend als de enige openlijke homo in het voetbal. Zelf zegt hij dat hij bijna geen last heeft van commentaar op zijn geaardheid. En gebeuren er wel nare dingen, zorgen zijn teamgenoten er vaak voor dat het snel wordt opgelost.

Davis, die speelt voor Cleethorpes Town (Non League), zei in 2017 dat er zo'n 20 voetballers zijn - waarvan hij het weet - die uit de kast willen komen.

2. David Testo: geen club meer na coming out
David Testo is een Amerikaan die een jaar of 10 geleden uit de kast kwam. Hij zei zelf altijd veel aanbiedingen te krijgen van MLS-clubs, maar na zijn coming out geen 1 meer! Toen zijn contract afliep bij Montreal Impact in oktober 2011, kon hij dus niks anders meer dan zijn kicksen aan de wilgen hangen. Testo hoopt heel erg dat er een grote voetballer uit de kast komt, zodat hij een voorbeeld kan zijn voor anderen.

3. Thomas Hitzlsperger: de meest recente
52 interlands speelde Thomas Hitzlsperger voor het Duitse nationale elftal. Op 8 januari 2014 kwam de oud-middenvelder uit de kast, 10 maanden nadat hij was gestopt met voetballen. Hoewel hij dus na zijn carrière zijn geaardheid bekendmaakte, is het wel de grootste naam in dit lijstje.

4. John de Bever: de enige Nederlander
John de Bever was een uitmuntend zaalvoetballer en maakte ook wat minuten op de Nederlandse velden. Hij werd vooral bekend door zijn zangkunsten. In 2009 kreeg hij een relatie met zijn manager, wat hem tot nu toe de enige openlijke homo maakt in het Nederlandse voetbal.

5. Justin Fashanu: zelfmoord op z'n 37e
Het verhaal van Justin Fashanu is een pijnlijke. We geven je hier de korte versie, maar we raden je vooral aan om het stukje te lezen dat Sjoerd Mossou van het AD over hem schreef.

Fashanu was een donkere man én onder druk maakte hij bekend dat-ie homoseksueel was. In de vorige eeuw was dat geen gouden combinatie in Engeland, zullen we maar zeggen. Fashanu werd door trainers belachelijk gemaakt en zijn broer sprak na zijn coming out niet meer met hem. Nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik met een 17-jarige jongen (die hij training gaf), hing hij zichzelf op.