Blog: Waar blijft die Europese topper van Feyenoord?
i

Pro Shots

Blog: Waar blijft die Europese topper van Feyenoord?

Martijn Baars • 14:21, 24-10-2016 / Laatste Update: 15:46, 08-01-2024

Wie o wie wordt bij Feyenoord de opvolger van Robin van Persie? Niet als veelscorende spits, maar als doorgebroken talent in het internationale topvoetbal. Toegegeven: Van Persie groeide op in Kralingen en speelde aanvankelijk bij Excelsior. Toch maakte hij zijn debuut in De Kuip. Sindsdien leidde de club, die wordt geroemd om de jeugdopleiding, niemand op die in Van Persie's voetsporen trad.

Beste jeugdopleiding

Feyenoord veroverde de prijs voor de beste jeugdopleiding 5 jaar op rij: van 2009 tot en met 2014. Toch is het (veel te) lang geleden dat een voormalig Feyenoorder, al dan niet een aankoop, na zijn doorbraak bij een topclub in een Europese topcompetitie kon schitteren.

Who the f*** is Milik?!

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax, de vaderlandse rivaal van de Rotterdammers. In hun eeuwige zoektocht naar de perfecte Ajax-spits kwamen zij in 2014 uit bij een - tot dan toe - onbekende Pool: Arek Milik. Diezelfde Milik werd na een succesvolle huurperiode vorig jaar definitief gekocht van Bayer Leverkusen. Een koopje, 3 miljoen kostte hij.

Bij de rivaal lukt het wel

Deze zomer verkochten de Amsterdammers hem voor 35 miljoen aan Napoli. In een verder verleden maakten spelers als Zlatan Ibrahimovic, Klaas-Jan Huntelaar, Wesley Sneijder en Jan Vertonghen eenzelfde stap naar de top. PSV kan daar Arjen Robben, Mark van Bommel, Yi-Sung Park en Ibrahim Afellay aan toevoegen.

Gefaalde generatie

Jordy Clasie, Leroy Fer, Bruno Martins-Indi, Stefan de Vrij en Georginio Wijnaldum zijn de laatste échte Feyenoorders die naar het buitenland vertrokken. Maar Southampton, Swansea City en Stoke City kunnen we met de beste wil van de wereld niet eens rekenen tot Europese subtop. Alleen Wijnaldum en De Vrij doen het redelijk. Wijnaldum hoopt onder Jürgen Klopp met Liverpool de absolute top aan te vallen. In Rome probeert De Vrij met Lazio hetzelfde. Grote clubs, maar vandaag de dag niet het neusje van de zalm.

Nieuwe lichting?

In de huidige lichting Feyenoorders lijkt er wel potentie te zitten. Terence Kongolo, Rick Karsdorp en Tonny Vilhena werden al aan buitenlandse transfers gelinkt. Vooral voor Karsdorp lijkt een mooie toekomst in het verschiet te liggen. Uit deze lichting vertrok echter ook al een groot talent. Jean-Paul Boëtius werd óók een grote toekomst voorspeld. De eenmalig international koos voor een (voorlopig mislukt) avontuur bij het Zwitserse FC Basel.

De droevige carrière van Drenthe

Zo'n zelfde voorbeeld was Royston Drenthe. Een van de dragende krachten van Jong Oranje, dat in 2007 in eigen land Europees kampioen werd. Na dit toernooi had Drenthe, een echte Feyenoorder, zijn transfer naar Real Madrid te pakken. Nu is hij clubloos. De manier waarop zijn carrière vervolgens een duikvlucht nam langs 7 verschillende clubs - Baniyas uit de Verenigde Arabische Emiraten was zijn laatste werkgever - is ronduit zielig te noemen.

Dolberg, de nieuwe Zlatan

Tijdens en na De Klassieker van zondag ging het niet over een Feyenoord-talent, maar over een Ajax-talent. Met Kasper Dolberg zouden de Amsterdammers een nieuwe Zlatan hebben gehaald. 'Dolberg zou niet misstaan in de Europese top', was het commentaar. Oké, het is geen échte Ajacied. Hij debuteerde immers voor het Deense Silkeborg. Maar in Amsterdam kan iedereen over een paar jaar wel met trots zeggen: 'Die komt bij 'ons' vandaan!'. Tenminste, als Dolberg wél door weet te breken.

Kampioenschap

En bij Feyenoord? Misschien dat een kampioenschap de grote clubs wakker schudt en de opvolger van Van Persie uit Rotterdam ophaalt. Maar dat is nog minimaal 24 speelronden ver weg...