Marcus Berg: 'The Green Killer' van Athene (video)
i

AFP

Marcus Berg: 'The Green Killer' van Athene (video)

admin • 12:54, 07-09-2016 / Laatste Update: 19:18, 12-12-2023

Toegegeven, de verdedigers in de Griekse competitie zijn niet de allerbesten. Maar Markus Berg is bij Panathinaikos uitgegroeid tot een echte goalgetter. De 30-jarige Zweed is ‘The Green Killer’ van de Super League.

Berg liet gisteren in het WK-kwalificatieduel met Oranje (1-1) aan heel Nederland zien dat hij het kunstje nog niet verleerd is. Nadat Kevin Strootman op knullige wijze de bal verspeelde, maakte de spits op magnifieke wijze de 1-0.

Berg raakte de laatste jaren voor velen van ons uit beeld. Toen de spits in 2007 bij FC Groningen als opvolger van Luis Suárez werd binnengehaald, was hij een veelbelovende doelpuntenmachine. Na twee seizoenen en 32 competitietreffers verder, ging hij voor 10 miljoen euro naar HSV. Een recordbedrag voor de Bundesligaclub.

Flop

Het werd een ongelukkig huwelijk. Na een slecht eerste jaar werd Berg verhuurd aan PSV, maar ook in Eindhoven werd hij een flop. Na twee seizoenen op de bank verloste Panathinaikos Berg van HSV. Een gouden zet. Waar het met Griekenland de laatste jaren alleen maar Bergafwaarts gaat, is de Zweedse spits opgebloeid in het noodlijdende Zuid-Europese land. De laatste drie jaar maakte hij 43 competitiedoelpunten en deze zomer loodste hij Panathinaikos naar de groepsfase van de Europa League.

In de Europa League komen de Grieken onder meer Ajax tegen. De Amsterdamse achterhoede is na gisteravond gewaarschuwd. Bovendien voelt Berg zich wel thuis in de Arena. In 2007 scoorde hij nog twee keer tegen Ajax (2-2).