Mogelijk wordt knielen tijdens het Amerikaanse volkslied toch weer toegestaan in het voetbal
i

AP

Mogelijk wordt knielen tijdens het Amerikaanse volkslied toch weer toegestaan in het voetbal

Martijn Baars • 11:23, 09-06-2020 / Laatste Update: 00:57, 05-01-2024

De Amerikaanse voetbalbond gaat nog eens goed bekijken of het wel van deze tijd is dat spelers eigenlijk niet mogen knielen tijdens het volkslied. Dat gevoelige onderwerp komt aan bod tijdens een telefonische vergadering van de raad van bestuur.

De Amerikaanse voetbalbond nam 3 jaar geleden een maatregel aan dat spelers zich tijdens het volkslied respectvol naar hun land moesten gedragen. Reden voor die beslissing was een actie van voetbalster Megan Rapinoe. De wereldkampioene ging vlak voor een duel met Thailand tijdens de nationale hymne op een knie zitten.

Symbool voor de strijd tegen racisme

Knielen is het symbool geworden van de strijd tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte mensen, in Amerika en inmiddels ook in de rest van de wereld. Colin Kaepernick, een bekende speler in het American Football, ging 4 jaar geleden al eens uit protest tijdens het Amerikaanse volkslied op een knie zitten. Dat werd hem lang niet door iedereen in dank afgenomen.

George Floyd

Bestuurslid Roger Goodell van de NFL, de American Footballcompetitie in de Verenigde Staten, zei onlangs dat zijn organisatie een fout had gemaakt door vreedzaam protest tegen racisme niet aan te moedigen. Hij kwam tot die conclusie nadat de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld om het leven was gekomen.