Ruud Gullit: leider van de winnaars van '88
i

ANP

Ruud Gullit: leider van de winnaars van '88

Brian Vesseur • 11:55, 24-03-2020 / Laatste Update: 23:39, 04-01-2024

Ruud Gullit kennen we tegenwoordig vooral van de praatprogramma's op tv. Door de uitzending van NOS van afgelopen zondag - waarin 3 uur aan beeldmateriaal van het EK '88 werd uitgezonden - kwam de jonge generatie erachter dat Gullit veel meer is dan iemand met verstand van voetbal.

Een kop met lange dreads en een goede snor: Gullit was hoe dan ook een imposante verschijning op het EK in Duitsland. Het zou zijn toernooi worden, dacht iedereen van te voren. De middenvelder was aanvoerder van Oranje en vaak de beste voetballer op het veld.

In dienst van

Dat shinen lukte niet helemaal in de eerste groepswedstrijden. Gullit besloot daardoor meer in dienst te gaan spelen van het team. Het leverde prachtige beelden op.

Hij kopt elke bal door bij een corner of ingooi. Het was een simpel, bekend, maar werkend recept. Gullit stond op de 5-meterlijn en liet de bal stuiteren op z'n dreads. Hij verloor daar geen duel, niks. Alles werd doorgekopt.

Tekst loopt door onder foto.

De EK-winnaars met hun beker. (ANP)

Powerhouse

Met zijn snelle, krachtige rushes was hij met recht een powerhouse te noemen. Meerdere malen was in de samenvattingen van NOS te zien hoe Gullit met grote stappen voorbij zijn tegenstanders snelde. Bijzonder om te zien was dat hij direct op snelheid was. Hij leek geen seconde nodig te hebben om op gang te komen.

Ondertussen werkte Gullit op verdedigend gebied grote kansen van de tegenstander weg. Tackles, kopballen, intercepties: ook dat kon Gullit allemaal.

Hoewel Marco van Basten er met titel 'beste speler van het toernooi' vandoor ging, was Gullit de onbetwiste winnaar van het elftal.

Op NPO Gemist kan je het EK van '88 nog een keer beleven.

Check hier de korte samenvatting van de EK-finale, met de wondergoal van Van Basten na 44 seconden: