Sarina Wiegman gaat in jubileumpot voor dikke uitslag
i

BSR Agency

Sarina Wiegman gaat in jubileumpot voor dikke uitslag

Robert Hüsken • 17:19, 30-08-2019 / Laatste Update: 02:42, 08-01-2024

De voetbalsters van Oranje beginnen deze vrijdagavond om 18.00 uur de EK-kwalificatiereeks in Tallinn tegen Estland. Voor bondscoach Sarina Wiegman wordt het haar 50ste interland. De balans is uitstekend. Tegen het zwakke Estland gaat ze voor overwinning nummer 38.

De Haagse werd in januari 2017 na het ontslag van Arjan van der Laan aangesteld als coach en leidde daarna 48 wedstrijden. Eerder in 2015 was ze één keer interim-coach na het vertrek van Roger Reijners. Wiegmans balans is uitstekend met 37 overwinningen, 4 gelijke spelen en 8 nederlagen. 6 van die 8 nederlagen waren in oefenwedstrijden waarin de coach vaak niet met de sterkste opstelling speelde. De overige 2 nederlagen zijn de afgelopen WK-finale tegen de Verenigde Staten in Lyon en eerder de WK-kwalifictiewedstrijd in Oslo tegen Noorwegen toen Oranje rechtstreekse plaatsing misliep. Via de play-offs haalde Oranje alsnog het afgelopen WK.

Eitje?

Tegen Estland moet overwinning nummer 38 volgen voor Wiegman. Dat lijkt vooraf een zekerheidje tegen het zwakke land dat slechts 99ste staat op de wereldranglijst. Het is pas de tweede keer dat Oranje tegen Estland speelt. De eerste keer was ruim vier jaar geleden in het stadion van Sparta als uitzwaaiwedstrijd richting het WK van 2015. Oranje won toen heel simpel met 7-0 met Wiegman als assistent-coach op de bank.

Zo hoog mogelijke score

,,Wij zijn in de tussentijd natuurlijk enorm gegroeid’’, zegt Wiegman nu. ,,Sneller dan Estland. Het gaat om winst vanavond. Het liefst met een zo hoog mogelijke score. Pas als de tussenstand het eventueel toelaat kunnen we wat zaken uitproberen. We willen dat de onze selectie zo breed en sterk mogelijk wordt. Dan moeten ook de speelsters die nu nog niet in de basis spelen ervaring op doen.’’