Tapia neemt een zomerstop in Peru: 'Mij te koud hier in Nederland'
i

Pro Shots

Tapia neemt een zomerstop in Peru: 'Mij te koud hier in Nederland'

admin • 09:46, 26-12-2017 / Laatste Update: 03:01, 08-01-2024

Renato Tapia noemt de korte break halverwege het voetbalseizoen gewoon een 'zomerstop', in plaats van een winterstop. De Feyenoorder brengt de feestdagen dan ook lekker door in het zomerse Peru, waar de temperatuur op dit moment wél aangenaam is. ,,Het is me te koud in Nederland, ik zoek even de warmte op", zegt de Zuid-Amerikaan.

Toch komt die winterstop hem eigenlijk totaal niet goed uit. Hij heeft eindelijk zijn basisplaats te pakken, als verdediger nog wel. Trainer Giovanni van Bronckhorst kwam eind september bij de Peruaan uit toen Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden vlak achter elkaar geblesseerd raakten. Tapia verdween niet meer uit de basis: ,,Dit was de kans waar ik altijd op heb gewacht."

Risico

Tapia houdt wel van een beetje risico, terwijl balverlies als verdediger juist dodelijk is. Dat bleek al snel in zijn eerste wedstrijd in de Champions League tegen Napoli: ,,De trainer zei tegen me: houd het simpel. Zo ben ik niet gewend om te spelen, het was dus zoeken naar een balans daarin. Dat gaat steeds beter."

Het Legioen

In de opbouw bij Feyenoord is Tapia echt een meerwaarde. Hij geeft de ene na de andere dieptepass over 10-tallen meters, precies op maat. In de laatste wedstrijd van 2017, tegen Roda JC (5-1), werd de 22-jarige Peruaan zelfs toegezongen door Het Legioen in De Kuip: ,,Dat was fijn om te horen. Ik voel me heel goed, maar ik kan nog beter. Alle wedstrijden die ik speel, helpen me daarbij."

Kiezen

Botteghin en Van der Heijden keren na de winterstop weer terug in de selectie. Van Bronckhorst kan dan ineens weer kiezen, nu ook Sven van Beek na bijna 1,5 jaar blessureleed weer fit én in vorm is. ,,Ik ben blij dat Eric en Jan-Arie terugkomen. We willen een zo sterk mogelijke ploeg hebben. De beste speelt, zo simpel is het. Of ik speel of niet, dat maakt voor mij niets uit. Ik geef altijd meer dan 100%."

WK

In de agenda staat er een dikke streep onder het WK, waar Peru voor het eerst in 36 jaar weer van de partij is. Tapia is in de nationale ploeg verzekerd van een basisplaats. ,,Maar aan het WK wil ik nog niet denken, ik focus me nu volledig op Feyenoord. We kunnen na de winterstop nog veel bereiken. Daar gaan we voor vechten."