Van Gaal kan wel een Wijnaldumpje gebruiken tegen Koeman

Van Gaal kan wel een Wijnaldumpje gebruiken tegen Koeman

admin • 17:00, 22-01-2016 / Laatste Update: 13:51, 07-01-2024

Manchester United-trainer Louis van Gaal zou na het WK van 2014 interesse hebben getoond in Georginio Wijnaldum. De aanvallende middenvelder bleef nog een jaar bij PSV en trok daarna naar Newcastle United. Daar laat hij zien wat Manchester United mist dit seizoen: link-up-play naar de goal.

“Ik ben afhankelijk van Wayne (Rooney red.)”, stelde Louis van Gaal meer dan eens over zijn sterspeler en enige doelpuntenmaker in de uitwedstrijd tegen Liverpool (0-1). De aanvoerder van Engeland en Manchester United is onder Van Gaal de joker: hij wordt ingezet waar hij nodig is. Centraal op het middenveld, achter de spitsen of in de punt zelf.

Ruimte op 10

De laatste weken kiest Van Gaal dus voor Rooney in de punt. Verder verklapt de opbouw van het United-middenveld de aspiraties van Van Gaal: er is veel ruimte achter de spits doordat een aanvallende middenvelder vaak ontbreekt. Dat geeft de vleugelspelers genoeg ruimte om in te duiken en van afstand te schieten. Het grote minpunt: lange ballen, laag tempo en een team dat vooral in de omschakeling de tegenstander pijn kan doen.

Passing van Fellaini en Herrera in de uitwedstrijd tegen Liverpool (16-01-2016)

Het centrale blok van Manchester United, tegen Liverpool bestaande uit Marouane Fellaini en Ander Herrera, komt weinig of niet in het gebied waar de meest vooruitgeschoven middenvelder te vinden is. Daardoor is het vooral afhankelijk van individuele acties van de buitenspelers, voorzetten vanaf de zijkant en standaardsituaties. Van link up play, verzorgde opbouw, is op dit moment alleen sprake als Rooney centraal op het middenveld of achter de spitsen staat. Southampton speelt waarschijnlijk – net als Liverpool – met een verdedigende middenvelder, een extra slot op de deur, waardoor het waarschijnlijk weer boring United wordt tegen Southampton.

Speler op 10

Bij Southampton wisselt Dusan Tadic tussen linkshalf en aanvallende middenvelder, bij Newcastle United doet Wijnaldum het zelfde. Het schoolvoorbeeld van spelen met een nummer tien is dit seizoen Mesut Özil. Aan de hand van de Duitse spelmaker heeft Arsenal voor het eerst sinds jaren weer aanspraak op de titel.

Passing Özil in thuiswedstrijd tegen Liverpool (0-0, 24-08-2015)

De ruimte waar het centrale middenveld van Manchester United bijna niet komt, is voor Özil juist dé plek om samen met zijn teamgenoten voetbal tot een kunstwerk te maken. Korte ruimte tussen de spelers, veel beweging en een sterk aanspeelpunt in de spits (Olivier Giroud) maken aanvallen voor Arsenal een stuk makkelijk dan voor Manchester United.

Het Wijnaldumpje

Wijnaldum valt met zijn positie bij Newcastle United tussen de twee bovenstaande rollen in. Hij is niet een echte nummer tien; hij laat zich vaak genoeg inzakken om de bal op te halen, is ook niet vies van een beetje meeverdedigen. Wat Wijnaldum daarna doet, maakt hem tot één van de meest belovende middenvelders in de Premier League.

Passing Wijnaldum tegen West Ham United (16-01-2016, legenda zie vorige afbeelding)

Wijnaldum heeft zijn loopvermogen en snelheid mee en kan daardoor makkelijk van box naar box spelen. Met andere woorden: Wijnaldum speelt aanvallender dan de middenvelders van Manchester United en minder offensief dan Mesut Özil. Door zijn offensieve loopacties ‘vindt’ hij de ruimte waar een ‘nummer tien’ (Özil) al staat en waar de Manchester United-middenvelders niet komen. Doordat hij niet op één plek staat, maar constant beweegt, is hij een stuk lastiger te verdedigen. Zijn assist tegen West Ham United – als je het niet gezien hebt, kijk het even terug: Wijnaldum op z’n best – is het gevolg van deze stijl. Wijnaldum loopt vanaf het centrale middenveld door naar randje zestien, is daar aanspeelbaar en legt de bal klaar voor Ayoze Pérez. Een sterk staaltje link-up-play.

Denk jij dat Wijnaldum tegen Watford dat kunstje kan herhalen? En hoe zit dat met Özil? Lukt het hem om Arsenal te laten winnen van Chelsea? Vul je nu je voorspellingen in en maak kans op een tablet!

Door: Bram Steenbeek